Най-щастливият човек на света разкри тайната си

  • 02 ноември 2012 11:44

  • 2553
  • 0
Най-щастливият човек на света разкри тайната си
©

Монахът Матю Рикард от манастира Шечен в Катманду е най-щастливият човек на планетата, доказаха американски учени чрез изследване на мозъчната дейност. Преди 40 години 66-годишният сега мъж е напуснал Париж, за да изучава будизма в Индия.

Сега той е приближен до Далай ЛамаДалай Лама Далай Лама е високопоставен лама в будистката школа Гелуг или "Жълтите шапки" на тибетския и е уважаван от много западни специалисти по въпросите на религията, пише в. Daily Mail, цитиран от БТА.

Ключът към успеха е във всекидневната медитация. Неврологът Ричард Дейвидсън е изследвал монаха в Университета на Уисконсин.

Сравнително МРТ-сканиране на мозъка е показало, че когато човекът е медитирал, мозъкът му е произвеждал уникално ниво на гама вълни, свързани с вниманието, обучението, паметта, съзнанието.

Освен това е била регистрирана повишена активност в лявата префронтална кора на главния мозък. Това е осигурявало позитивният му поглед върху света.

Като цяло Дейвидсън е установил, че медитирането, което се практикува продължително време, се отразява положително на мозъка. Изводът е бил направен на базата на хора, медитирали 50 000 пъти.

Помагат и 20-минутните сесии по три пъти на седмица, отбелязват експерти. Ако се съди по всичко, медитацията променя мозъка, засилвайки усещането за щастие. По аналогичен начин действа силовата тренировка, влияейки на мускулите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини