Учени твърдят, че са открили метод за приготвяне на перфектното варено яйце

  • 09 февруари 2025 11:34

  • 8320
  • 13
Учени твърдят, че са открили метод за приготвяне на перфектното варено яйце
© pixabay

Италиански учени твърдят, че са открили метод за оптимално приготвяне на жълтъка и белтъка на варено кокоше яйце, съобщи електронното издание Юрикалърт.

В резултат на подхода, който изследователи от Неаполския университет "Федерико Втори" наричат "периодично готвене", се получава равномерно сварено яйце с по-висока хранителна стойност от приготвеното чрез конвенционални методи на варене или су вид (б.р. - готвене във вакуумирани торбички при ниска температура за по-дълго време).

Жълтъкът и белтъкът на кокошите яйца се приготвят при две различни температури: белтъкът - при 85 градуса по Целзий, а жълтъкът - при 65 градуса. 

При конвенционалните методи жълтъкът е готов след варене при 100 градуса по Целзий, докато при готвене при температури между 60 и 70 градуса, на водна баня, в продължение на един час (по метода су вид) белтъкът остава недобре сварен.  

Прекалената консумация на яйца крие риск от развитие на диабет

Пелегрино Мусто и колегите му са разработили метода, като първо са симулирали процеса чрез специален софтуер. 

Симулациите предлагат подход, който се състои в редуване на яйце в тенджера с вряща вода, поддържана при 100 градуса по Целзий, и в друга купа при 30 градуса. То се премества от единия в другия съд на всеки две минути, като общата продължителност е 32 минути. 

След това авторите изпробват този процес в реални условия. Оказва се, че яйцата, сварени по този начин, са с по-течен жълтък, подобен на този на приготвено по метода су вид, докато консистенцията на белтъка е някъде по средата. Температурата на белтъка на периодично готвените яйца варира между 35 и 100 градуса по Целзий по време на готвенето, докато жълтъкът остава с постоянна температура от 67 градуса по Целзий.

Перфектното варено яйце има кадифен жълтък, съчетан с мек и плътен белтък. Химическият анализ показва, че периодично сготвените жълтъци съдържат и повече полифеноли - микроелементи, които са изследвани заради ползите им за здравето, казват изследователите.

Методът за приготвяне на перфектното варено яйце е публикуван в изданието Communications Engineering.

Последвайте канала на

Весела Найденова
8320 13

Коментари 13

Добави коментар

2025.02.09 | 12:02

1
Да им имам проблема!
ПУКНИ ГНУСЕН РУСКИ ЧЕРВЕЙ

2025.02.09 | 12:02

2
какви 32 бе, ние го вариме идеално за 5 минути.

2025.02.09 | 13:47

7
за кокоши яйца става въпрос не за мъжки педал
ss

2025.02.09 | 12:15

3
добре е че учените се занимават с такива сериозни въпроси
к а т и л а е к е н е ф

2025.02.09 | 13:29

4
к а т и л а е к е н е ф
Укросвинята е мръсно и подло животно!

2025.02.09 | 13:29

5
Бой бой бой по украинската мърша!
ПУКНИИ ГНУСЕН ПСИХИЧНО БОЛЕН СОРОСОИДЕН ПЛЪХ

2025.02.09 | 13:30

6
БлАжЕв психото НАЦИСТА СС е гнусен психично болен соросоиден педал и ГЪЛТАЧ на циганска сперма
ne

2025.02.09 | 14:16

8
taka e te savremenite uceni na Soros i kompania tova mogat da svariat edno iaice za drugo nishto ne stavat
Маймуна 101

2025.02.09 | 14:20

9
А за варенето на картофи и фасул как стоят нещата? Докъде стигна съвременната соросоидна наука с откриването на топлата вода?
Мара

2025.02.09 | 14:30

10
Предлагам да се вари при 10 градуса за 24 часа. Нека и моят метод се изследва щом вече опряхме до това и щом имаме лекарства за рака, за алцхаймер, спрели сме всички войни и няма глад където и да било.
Дам

2025.02.09 | 14:36

11
Забравете яйца и месо, ще рупате хле барки и то сурови, да се пести енергия.

Добави коментар

Водещи новини