Нови открития на крепостта Трапезица

  • 18 септември 2012 14:52

  • 2807
  • 0
Нови открития на крепостта Трапезица
©

Археологическите открития на крепостта Трапезица се водят вече трети месец от екип археолози.

Това съобщи проф. Константин Тотев, ръководител на екипа, пише "Фокус". Новооткрити са 40 м от Западната крепостна стена с две кули, свързани с Военно-административния комплекс при Северната главна порта на крепостта. Тук са разкопани и първите дворци на Асеневата династия.

"Впечатлява монументалният градеж на крепостната стена, дебелината на която в западния участък достига 5 м. Основите й са изсечени в скалата, в самия край на скалния венец, което прави укреплението непревземаемо. В този участък до края на тази година започва строителството на лифт, свързан с изграждането на туристическата инфраструктура на обекта", каза проф. Константин Тотев.

Край Западната крепостна стена, непосредствено до казармените помещения и конюшната, през този археологически сезон се попадна на нова железарска работилница и две сгради, изглежда свързани с битовото обслужване на гарнизона. В една от тях археолозите разкриха голяма пещ, която явно е използвана за изпичането на хляб за изхранване на военно-административния състав в комплекса. До железарската работилница е разкрита друга - за цветни метали, в която се откриха различни производствени съоръжения и леярски поти, каза проф. Тотев.

Проучени са и нови 90 гроба в югозападната част на некропола на църква № 2. Всички погребани са в дървени ковчези, с обичайния погребален инвентар (съдове, тухли с врязани кръстове и формулата „Иисус Христос побеждава”, копчета, накити и др.), определящ техния граждански или военен статус. В този участък на некропола ще преминава пешеходната туристическа алея, отвеждаща към Дворцовия комплекс на първите Асеневци. Продължават проучванията на некропола и северно от църква № 2, както и в участъка където ще преминава друга алея, която ще отвежда туристическия поток към вече построения Археологически музей.

Последните археологически проучвания допълват данните за топографията и характера на градоустрайствените решения в столицата на Второто българско царство.



 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини