Завършиха археологическите проучвания на антично селище в местността „Парчелъка“ край град Левски

  • 16 октомври 2024 15:04

  • 301
  • 0
Завършиха археологическите проучвания на антично селище в местността „Парчелъка“ край град Левски
© Bulphoto (архив)

Завърши петият сезон от археологическите проучвания на антично селище в местността „Парчелъка“ край град Левски. Резултатите са повече от удовлетворителни. Това кзаяви Владимир Найденов, ръководител на отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен и научен ръководител на екипа, който извършва разкопките, цитиран от БТА.

През този сезон е направено проучване на обекта в неговия южен и югоизточен участък.

„Работим най-вероятно в зона, обслужвала култовите дейностите в селището. През тази година разкрихме един хоризонтален олтар, характерен за римската епоха от втори – трети век. Това е един от типовите атрибути на култовата практика, най-вероятно е използван само единично, т.е. след като се извършат култовите дейности, той се зарива. Другата разкрита структура е една яма, която отстои само на няколко метра от този олтар“, разказа Найденов.

В ямата, освен материал, свързан с култовите дейности, е открита ара – жертвеник, отново свързан с култовата практика в античния период от втори-трети век. 

Нови археологически открития на хълма Трапезица във Велико Търново

„За съжаление арата е без надписи. В нея намерихме железен ключ, желязна рибарска кукичка, това са дарове, положени в ямата. На дъното личаха кости, най-вероятно от диви животни и птици, използвани в ритуала“, допълни археологът.

Според него ямата е използвана в ранния етап на култовата зона, а арата е положена там, когато тя е престанала да съществува. „В запечатващия й слой намерихме монета от втората половина към края на трети век, което говори за крайната граница на съществуване на това култово място. В последните дни на разкопките, в профила на тази яма, разкрихме термично съоръжение, свързано с култа. Това вероятно е подвижен или неподвижен олтар - есхар, т.нар. тракийски есхари. Следващия сезон ще имаме възможност да го проучим напълно. Засега взехме само проби от четирите пласта за лабораторно изследване, за да се види структурата на материала във всеки един пласт. Най-вече нас ни интересува този, който е в самото термично съоръжение“, обясни археологът. 

Той е категоричен, че резултатите от този сезон са повече от удовлетворителни. „Потвърждаваме нашите проучвания от миналата година, когато пак в тази зона разкрихме много богата култова яма. В нея бяха сложени като дарове различна и разнообразна по вид керамика, култов инвентар – бронзови пластини и апликации, детски играчки. Това е типичен инвентар на култовите ями от втори – трети век, като най-близките паралели са в укрепените селища при село Рибен и при град Мездра, свързани с култовите практики на античното население от земите на днешна Северна България“, каза още Найденов.

По думите му вероятно този обект е бил култов център за околността в рамките на югоизточния и южен сектор на селището при град Левски.

„Вече пети сезон, благодарение на финансирането на Община Левски и РИМ – Плевен нашият екип има възможност да осъществи тези проучвания. Не на последно място за нас е важно освен финансирането, но и личното отношение на кмета на общината Любка Александрова. Всичко това допринася за плавната и безпроблемна работа на терен. РИМ – Плевен помага и с възможността за лабораторен анализ, реставрация и консервация на откритите находки“, добави Найденов. Не на последно място той подчерта и ролята на научния консултант на проучванията проф. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН. 

Нашите проучвания ще помогнат за популяризиране на античната история на град Левски и региона, смята археологът. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини