Съд в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан върху близо 200 произведения на изкуството

  • 11 ноември 2022 14:47

  • 240
  • 0
Съд в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан върху близо 200 произведения на изкуството
© pixabay

Съдът в Ню Йорк възстанови правото на собственост на Пакистан върху близо 200 произведения на изкуството, предаде АФП. Артефактите са откраднати и експортирани нелегално. Общата им стойност е 3,4 млн. щатски долара. 

Международното разследване се води от десет години. 

Преди две години съдебните власти на Ню Йорк започват широка кампания по възстановяване на собственост върху откраднати от цял свят произведения на изкуството. През 2020 г. и 2021 г. повече от 700 предмета бяха върнати на 14 държави, като сред тях са Камбоджа, Индия, Пакистан, Египет, Ирак, Гърция, Италия. 

Ню Йорк върна на Италия крадени антики на стойност 19 млн. долара

Прокурор Алвин Браг обяви, че 192 артефакта ще бъдат върнати на пакистанския народ на церемония в генералното консулство на страната в Ню Йорк. 

187 от артефактите са били обект на трафик, организиран от търговец на произведения на изкуството от Манхатън с индийско и американско гражданство – Субаш Капур. Той е разследван в продължение на десетилетие. Задържан е през 2011 г. в Германия и е върнат в Индия, където излежава 13-годишна присъда. „Субаш Капур беше сред най-активните трафиканти на произведения на изкуството на планетата“, обяви прокурорът Алвин Браг.

През март Австралия възстанови 29 откраднати предмета на Индия. 13 от тях са свързани с трафик на Капур. 

През септември САЩ върна на Египет 16 произведения на изкуството, пет от които бяха открити в престижния музей „Метрополитън“. 

Мая Йорданова
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини