Пръстените на Сатурн изчезват до няколко месеца

  • 15 септември 2024 09:00

  • 1997
  • 1
Пръстените на Сатурн изчезват до няколко месеца
© Pixabay

Пръстените на величествената газова планета Сатурн ще изчезнат след шест месеца - но за щастие това е само орбитална илюзия. 

През март 2025 г. тези небесни кръгове - които се простират от  43 500 до 87 000 мили, или еквивалентни на 30 Земи - ще бъдат невидими от перспективата на Земята.

Това временно изчезване се дължи на наклона на Сатурн в рамките на неговата орбитална ос, което ще позиционира пръстените в идеално хоризонтална равнина спрямо нашата гледна точка, съобщава Earth.com, цитирано от "Фокус".

Те ще бъдат под ъгъл нула градуса; в момента пръстените са разположени на едва забележимите 3,7 градуса.

Въпреки необятността на пръстените, те са тънки до 90 метра на повечето места, което е незабележимо, когато се гледа на 746 милиона мили от Земята.

За щастие, това изчезване не е за постоянно, а по-скоро се случва на всеки 29,5 години - периодът, който е необходим на планетата да обиколи Слънцето.

Пръстените на Сатурн ще се завърнат през месец март 2025 г., преди да изчезнат отново през ноември 2025 г.

Планетата има седем различни пръстена, съставени от лед, скалисти отломки и прах.

Смята се, че това са останки от комети, астероиди и луни, които са били унищожени от мощното гравитационно привличане на планетата.

За съжаление, тези междугалактически гривни може скоро да изчезнат завинаги, и не само поради ъгъла на въртене на Сатурн.

До 12 години вероятно ще знаем има ли условия за живот на спътника на Сатурн – Титан

Учените твърдят, че пръстените на скалата могат да изчезнат само след 300 милиона години, тъй като те "са привлечени в Сатурн от гравитацията като прашен дъжд от ледени частици под въздействието на магнитното поле", според НАСА.

Това е пробив в междузвездните времеви мащаби, в които слънчевата система съществува от милиарди години.

"Пръстеновидните системи са временни характеристики", каза през 2018 г. Джеймс О'Донохю, докторант в Центъра за космически полети Годард на НАСА и водещ автор на изследването. "Те просто не са създадени да издържат."

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1997 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Изчезват ви главите

2024.09.15 | 10:07

1
С 40см телескоп се виждат без проблем и ребром, тапаци прости.

Добави коментар

Водещи новини