До 12 години вероятно ще знаем има ли условия за живот на спътника на Сатурн – Титан

  • 12 юни 2024 22:40

  • 1592
  • 1
До 12 години вероятно ще знаем има ли условия за живот на спътника на Сатурн – Титан
© pixabay

До 2036 г. вероятно ще има информация дали на спътника на Сатурн – Титан, съществуват условия потенциално да се поддържа извънземен живот, смята български учен.

Това ще стане възможно след като се осъществи изстрелването до Титан на ядрено задвижван дрон с размерите на кола. Дронът Dragonfly е проект и разработка на лабораторията за приложна физика на Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд, с предварителното одобрение на дизайна на НАСА. Изстрелването му ще бъде втората фаза от първата мисия на НАСА за изследване на Титан чрез сондата „Касини“, съобщава БТА.

Прогнозата направи гл. ас. д-р Петър Ефтимов от Катедрата по биохимия на Биологическия факултет към Софийския университет по време на презентацията си на тема „Алтернативни биосфери – отвъд водните светове“, част от лекторията „Светът на физиката – на живо“. Организатори на събитието в Американския център на Столична библиотека са списание „Светът на физиката“ – печатен орган на Съюза на физиците в България, и катедра „Физика“ при Минно-геоложки университет МГУ) „Св. Иван Рилски.

Сатурновата зловеща луна Мимас има скрит океан под повърхността

В лекцията си д-р Ефтимов проследи възможните разтворители, притежаващи сходни с водата свойства като сероводород, флуороводород, метан и др.

Титан е втората най-масивна луна в нашата слънчева система. НАСА избира мисия до Титан, тъй като спътникът се откроява като единствената луна в Слънчевата система с гъста атмосфера. Освен Земята, това е единствената небесна планета, за която е известно, че има на повърхността си „стоящи тела“ от течност, като метанови езера и амониеви океани, които ѝ придават и този уникален теменужен оттенък, каза ученият. Титан има цикъл, подобен на този на Земята, при който течности валят от облаци, а повърхността му е богата на органични молекули.

В лекцията си д-р Ефтимов обърна внимание и на ролята на въглеводородите за създаването на спешен кръвозаместител във военно-полеви условия. 

Животът е невероятно разнообразен, устойчив и приспособим и можем да го опишем напълно, разглеждайки не само нашата планета, а цялата Слънчева система, е изводът от лекцията на д-р Ефтимов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 23:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини