Учени изследват модели в забавянето на въртенето на Земята в продължение на милиони години

  • 14 август 2024 11:04

  • 223
  • 0
Учени изследват модели в забавянето на въртенето на Земята в продължение на милиони години
© pixabay

Китайски учени в сътрудничество с колеги от Франция, Германия и Ирландия са открили специфични модели в забавянето на въртенето на Земята в продължение на милиони години, предаде Синхуа, позовавайки се на публикация във в. "Сайънс енд текнолъджи дейли". 

Въртенето на нашата планета се е забавяло през цялата й история поради приливно разсейване, но не е било установено как се е променяла скоростта на това забавяне във времето, според научна статия, публикувана в списание "Протоколи на американската академия на науките" (PNAS).

Изследователите са анализирали осем набора от геоложки данни, за да ограничат историята на въртенето на Земята от 650 милиона до 240 милиона години назад. 

Резултатите са им позволили да тестват физични модели на приливите и отливите и да идентифицират специфичен модел в забавянето на Земята преди между 650 милиона години и 280 милиона години назад. През този интервал от време разстоянието между нашата планета и Луната се е увеличило с приблизително 20 000 километра, а продължителността на деня е нараснала с приблизително 2,2 часа.

В частност учените са установили, че има два периода с голямо забавяне на въртенето на Земята - от 650 до 500 милиона години назад и от 350 до 280 милиона години назад, разделени от интервал на спряло забавяне преди между 500 милиона и 350 милиона години.

Тези два периода съвпадат приблизително с Камбрийската експлозия и най-голямото масово измиране в историята на Земята, според статията, в която се посочва още, че те може да са осигурили необходимите условия за еволюцията на ранните морски екосистеми.

Моделирането показва, че с изключение на най-скорошните времена, приливното разсейване е основният двигател за забавяне на въртенето на Земята, допълва БТА.

Проучването има важно теоретично значение за изследването на климата, околната среда и биологичната еволюция на забавянето на земното въртене, казва Ма Чао, професор в Технологичния университет в Чънду.

Изследователите ще продължат да изучават вътрешните връзки между промените във въртенето на Земята и природните явления, за да изградят по-всеобхватен и точен модел на еволюцията на земната система, допълва Ма.

Последвайте канала на

Весела Найденова
223 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини