Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

  • 10 юли 2024 16:03

  • 1073
  • 1
Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде
© Bulphoto (архив)

Начало на новият археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи - Акве калиде, които се намират в бургаския квартал "Ветрен".

Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионален исторически музей - Бургас.

През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха, съобщава dir.

Вижте в целия му блясък "Аква калиде" край Бургас

Ще бъдат също така изследвани средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати; басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж; античен канал - съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през ІV в.; каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на месец октомври 2023 г., за което се предполага, че е част от нимфеума. В тази зона през лятото на 2022 г. бе открит изключителен посветителски надпис от края на І - началото на ІІ в.

Ще продължи разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. До голяма степен резултатите на част от предвидените за проучване обекти (в случая античния канал, нимфеума) ще зависят от нивото на подпочвените води.

Разкопките в едни от най-популярните древни терми се провеждат от 2008 г. насам, без прекъсване.

Настоящата картина от проучвания представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали.

Новите археологически проучвания в Акве калиде имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури в изградения в района атрактивен туристически център. Да представят в по-голяма пълнота съществувалия през редица векове бански комплекс, както и да обогатят музейните фондове на Бургаския музей.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1073 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.10 | 18:57

1
Момчета, има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам--> da.gd/wirex

Добави коментар

Водещи новини