Бивш депутат от ПП отплава към най-северната точка на Арктическия океан

  • 26 юни 2024 09:30

  • 1567
  • 0
Бивш депутат от ПП отплава към най-северната точка на Арктическия океан
© Булфото

С нова експедиция и към нов рекорд са се устремили двама българи - прекосяване на Северния ледовит океан с гребна лодка. Стефан Иванов, когото познаваме и от предишни експедиции в Атлантическия и в Южния ледовит океан и Владимир Табутов - бивш депутат, който напусна политиката и се отдаде на това екстремно хоби. Двамата сега са на път към най-северента точка на океана. 

Стефан Иванов е финансист по образование, но авантюрист по душа. През 2011 г. става вторият българин, преплувал Ламанша, а 8 години след това успешно завършва един от най-трудните планински маратони с дължина 300 км. Сега той се отправя към считаното за най-опасно кътче на планетата в района на Нос Хорн.

Освен, че това прекосяване с гребна лодка само по себе си ще бъде рекорд - двамата си поставят за цел от океана да призоват и държавните институции и хората да мислят и правят повече за донорството в страната ни. 

Съпругата на Стефан Иванов го изпраща за пореден път на експедиция – този път с пожелание да стигне до крайната цел, до най-северната точка на Северния ледовит океан. Лодката „Неверест” потегля на поредното приключение – този път на север.

"Два часа гребе единият, два – другият. Планът ни е да се движим на север, докато достигнем до вечния лед. Поради глобалното затопляне той непрекъснато се топи и се отмества все по-северно тази граница между водата и леда. Надяваме се да бъдем първата гребна лодка, която е прекосила целия Северен ледовит океан. И също така да достигнем до най-северната точка", обясни Стефан, предава Нова. Това са част от рекордите, които ще завладеят, ако всичко е наред.

Бившият депутат Владимир Табутов дари 100 000 лева за кампанията на ПП-ДБ

Приготвили са около 100 кг храна. Голяма част от калориите идват от лиофилизирана храна – замразена и изсушена храна- такава, каквато ползват мореплавателите, алпинистите, дори космонавтите. Носят си и риболовни такъми – ако се налага.

Предизвикателствата за Стефан и Владимир не са нито студът, нито липсата на храна и здрав сън. "Не един или два са случаите, в които океански гребни лодки са попадали под танкери. За да избегнем този риск, имаме няколко уреда на борда. Единият от тях е система за идентификация на сателитите, която дава сигнал и на нас и на големите кораби за локацията ни", допълва той.

И въпреки всички тези рискове – няма връщане назад. Техните кошмари сега са кошмари и на най-близките им хора.

Лодката, която управляват, тежи 1000 килограма. "Когато правихме първите 24 часови тренировки – усещахме, че сме стигнали до края на силите си. След като направихме 48 часа тренировка, вече бяхме сигурни, че сме в края на силите си, но се оказа, че лимитът е много, много, много по-далеч от това, което ни казва нашето тяло или мозъкът в първия момент. И след няколко седмици в тази ситуация, човек се адаптира и попада в нещо като поток", заяви Стефан Иванов.

Владимир Табутов споделя, че и политиката, и сегашното му начинание са доста екстремни и изискват много умения и усилия. "За мен двете години в 47 и 48 –то НС ми дадоха много. Сред уменията, които придобих и ще ми бъдат полезни в експедицията, са търпението и комуникацията", подчерта той.

Първата и единствена точка в дневния ред и на двамата е кауза, позната и от предишни експедиции на Стефан. "Това е кампанията, която цели да стимулира повече хора да вземат решение да станат донори на органи след смъртта си. Да могат те да бъдат използвани за животоспасяващи операции. Продължаваме да говорим за "Да, за живот".

Наистина е удивително как може да бъде спасен човешки живот без да е изгубено нещо, което трябва на някого. След смъртта не ни трябват нашите органи. Нито пък на нашите близки. Те пък обаче са жизнено необходими на около 1000 българи, които чакат сърце, бял дроб, черен дроб и други органи. Така че аз призовавам всички, които ни гледат в момента – да помислят дали биха искали да станат донори и да го споделят с най-близиките си", заяви Иванов.

България все още е последна по брой трансплантации в Европейския съюз. Заради липса на донори, липса на уредена система и на разговори по темата. Затова Стефан и Владимир – не като политици, а като хора решават да говорят за това от океана.

Последвайте канала на

1567 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини