Учени са станали свидетели как тигрова акула изплюва ехидна

  • 06 юни 2024 11:21

  • 1266
  • 1
Учени са станали свидетели как тигрова акула изплюва ехидна
© pixabay

Учени съобщиха, че са видели как тигрова акула изплюва ехидна, докато са слагали проследяващи устройства на морски обитатели край остров Орфей, северно от Австралия, предаде ДПА.

Акулата е била със среден размер. Ехидната пък е била още цяла, но мъртва. Екипът от австралийския университет "Джеймс Кук" я е наблюдавал през май 2022 г. Според тях това е "първото подобно откритие в света". 

"Бяхме доста шокирани от видяното. Наистина не знаехме какво се случва", разказва морският биолог Николас Лубиц в прессъобщение на университета.

Лубиц добавя, че е успял да направи една снимка, докато акулата изплюва ехидната, на която се виждат очертанията й във водата.

Изследователят признава, че може само да предполага, че триметровата акула е уловила ехидната, докато тя е плувала в плитките води край острова, тъй като тя все още е била цяла, когато акулата я е изплюла.

"Това беше напълно непокътната ехидна с всички бодли и крака", казва той. "Беше прилична по размер тигрова акула, но не беше голяма. Много рядко се случва да повърнат храната си, но понякога, когато са стресирани, могат да го направят. В този случай мисля, че ехидната сигурно просто се е почувствала малко странно в гърлото й".

Тигровите акули са хищници. За тях е известно, че ядат най-различна плячка и дори несмилаеми предмети. Според университета са документирани случаи на поглъщане на предмети, включително гуми, регистрационни табели и дори малък телевизионен екран.

"Известно е, че тигровите акули ядат всичко. Те са като чистачи. Виждал съм видеоклипове, на които те ядат камък без никаква причина", казва Лубиц.

Изследователите добавят, че въпросната тигрова акула е оцеляла невредима и са й  поставили акустичен проследяващ уред, преди да бъде пусната обратно във водата за проекта, осъществяван от екипа на университета.

Акула се появи на плажа в Бургас

Досега изследователите са маркирали 812 животни с проследяващи устройства, за да съберат данни за морския живот, обитаващ района от австралийския Голд Коуст до пролива Торес.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Това съм АЗ

2024.06.06 | 20:12

1
Обичам тенис на корт и белите спортове. ФУТБОЛ? НЕ, НЕ, не мога да понасям озверели горили да крещят ,с тон извън емоционалната интелигентност.

Добави коментар

Водещи новини