"Ориент експрес" пристигна в Русе

  • 04 юни 2024 15:38

  • 1972
  • 1
"Ориент експрес" пристигна в Русе
© Булфото архив

Известният влак „Ориент експрес“ пристигна в Русе с пътници от четири континента. Той беше посрещнат на централната жп гара в крайдунавския град от десетки хора, дошли да се снимат с легендарната композиция, описана в роман от Агата Кристи. 

Пътниците, които са 48, са разпределени в осем от 15-те вагона, обясни нидерландецът Питър Босман, който работи в бутиковия магазин на влака. Той уточни, че в два от тях има по три луксозни апартамента, в които в миналото са се возили и популярни личности като Анджелина Джоли и членове на кралски семейства. 

Три са ресторантите във влака, един от вагоните е за бара, а останалите три за персонала, който варира между 45 и 50 души. Както и през миналата година, сред тях отново имаше българин. Старши стюардът Николай Симеонов от Велико Търново е за пети път на борда. Той сподели, че повечето от колегите му са от Франция и Италия, а сред пътниците има хора от САЩ, Англия, Австралия и Сингапур. Случвало се е да срещне сред тях и българи. 

„Ориент експрес“ пристига в Русе в началото на идния месец

„Това е исторически влак. Интериорът е създаден 1930 година. Поддържа се много внимателно. Имаме ексклузивна кухня. Има малко българска, има турска. В момента заминаваме за Турция, така че има от всичко по малко, но главно кухнята е френско-италианска, ексклузивна и е единствена по рода си“, каза Симеонов, предава БТА.

В Русе влакът бе зареден с вода, премина технически преглед и гранична проверка. За Варна той потегли с български локомотив, управляван от машиниста Владимир Кахърков, който е четвърто поколение железничар. 

„За втори път съм вече машинист на „Ориент експрес“. Това за мен е отговорност и удоволствие“, каза той. 

Помощник-машинист на луксозния влак в България е Десислава Куманска. Утре се очаква влакът да е в Истанбул, а след ден почивка се връща обратно към Париж. Както и през миналата година, в края на август „Ориент експрес“ се очаква отново да мине през Русе по маршрута от френската столица за Турция. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1972 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.04 | 20:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини