Ужасяващи новини за децата, които живеят на тези места

  • 31 май 2024 11:40

  • 1152
  • 0
Ужасяващи новини за децата, които живеят на тези места
© pixabay

Всички искаме само най-доброто за децата си. Учим се от грешките на родителите ни, които определяме като неправилни, но и взимаме всичко хубаво, което те са правили за нас, за да го предадем и на нашите деца.

За най-доброто се надяваме и когато търсим жилище. Всички искаме да живеем в хубав и уютен квартал, а домът ни да ни зарежда с положителни емоции.

Разбира се можем да се постараем да осигурим добра среда за децата ни, но това, което нашите родители са направили за нас – няма как да го променим.

Ще се зачудите за какво точно иде реч? Е, британски учени от университета в Бристол направиха доста продължително проучване и достигнаха до шокиращи резултати.

Те анализираха здравни данни от повече от девет хиляди участници, родени през 90-те години на миналия век. А изводът им е кошмарен – оказа се, че деца, които живеят на едни определени места са изложени на депресия, тревожност и психотично поведение, пише jenata.blitz.

И така – учените от университета в Бристол във Великобритания установиха, че хората, които са живели близо до шумни пътища като деца, са имали повишен риск от развитие на депресия, тревожност и психотично поведение. Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Network Open.

Изследователите анализираха здравни данни от повече от девет хиляди участници, родени през 90-те години на миналия век и живеещи в градски, крайградски и селски райони в Обединеното кралство. 

Учените събраха информация за нивата на излагане на шум и замърсяване на въздуха в близост до домовете на доброволците. Тези данни впоследствие бяха актуализирани няколко пъти - три пъти, докато участниците бяха в юношеска възраст и веднъж в ранна зряла възраст.

Корелационен анализ показва, че при деца, които живеят в близост до натоварени пътища - в шумна среда и замърсен въздух - вероятността от развитие на депресия, тревожност и психотично поведение (натрапчиви мисли, халюцинации) е повишена до 22%.

Изследователите предполагат, че замърсяването на въздуха причинява възпаление в мозъка, а постоянният шум пречи на нормалната почивка и влияе негативно на когнитивните способности. Комбинацията от тези фактори се отразява негативно на психичното здраве. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1152 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини