Абитуриентка отиде с мотиви от народна носия и пендари на бала си

  • 29 май 2024 11:45

  • 38015
  • 20
Абитуриентка отиде с мотиви от народна носия и пендари на бала си
© Кадър: БТВ

Едно момиче избира да отиде на бала си в рокля с мотиви от българска народна носия. Илиана завършва Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград с профил рисуване и като човек на изкуството влага много мисъл и креативност в своята рокля за бала. Тя успешно съчетава традиция и различност и предизвика вълна от възхищение.

„Подготвям се от може би една година, замисляла съм с много смисъл роклята. Тази рокля, този замисъл за нея - няма го никъде. Гордея се с тази моя идея, с българските мотиви. Те са взети от чипровските килими“, споделя Илиана Митова.

Роклята е изработена от дизайнер, но младото момиче участва със своите идеи, които са провокирани от една любов, зародила се в нея в ранна детска възраст

Танцувам от 5-годишна народни танци, занимавам се и с рисуване, някак си отвътре ми дойде и го споделих и на нашите, на близките ми, и стана нещо много хубаво. Чувствам се най-красива, най-хубава с народната носия и с пендарите. Просто народното си е „най-“, казва абитуриентката пред bTV.

В цялостната си визия - грим и прическа, Илиана отново залага нещо различно от повечето абитуриентки, защото има свое разбиране за красотата.

„По-лек грим, с червено, хубаво червило, защото няма как без него. Косата ще е с най-леките къдрици, както е в момента и като се сложи прочелника на глава, няма нищо повече да липсва“, коментира момичето.

Младото момиче вярва, че всичко трябва да е с мярка, за да е красиво и не приема съвременните стереотипи за грим, прическа и мода.

Няма нужда да се претрупват всички хубави черти на една жена, трябва да се покаже в най-естествения си вид. Тя е най-хубава, защото тя е олицетворение на българското, на българската красота, смята Илиана.

Подкрепа в идеята за роклята, а и в цялостната си визия тя получава от майка си, но и от цялото семейство, което в нейна чест в деня, в който се събират близки и приятели, за да празнуват завършването на Илиана, също обличат тоалети с народни мотиви.

Обувки за 2 бона: Как се готвят за абитуриентските балове в Северозапада?

„Тя още от малка, от 5-годишна тръгна на народни танци, все още танцува и като облече народната носия, все едно лети“, казва Соня Солачка, майка на Илиана.

Тя е щастлива, че изпраща дъщеря си на бал, но като майка не пропуска да отбележи, че този момент е колкото празничен, толкова и символ на края на безгрижието.

Ученическите години са най-хубавите, най-красивите, но все пак, всяко начало има и край, свършва училището и започва същественият живот. Тя е решила да се занимава с изкуство и ще и подкрепя идеята, която реши. Няма да я насочвам -трябва да правиш еди-какво си, каквото желае, каквото иска, да се насочи и да работи, споделя Соня.

Абитуриентският бал на Илиана е струвал на семейството ѝ около 5000 лева, като сумата включва освен рокля, обувки, грим и прическа и посрещането на роднини и приятели в местен ресторант. Според майка ѝ разходите в случая нямат никакво значение.

„За щастието на едно дете няма ограничения, най-хубавото нещо е да се почувства тя щастлива, уверена на своя празник“, казва Соня.

Нарязаната Дебора обра точките като абитуриентка, няма да повярвате как изглежда

Мечтите и целите пред младото момиче са много, но в деня на бала си тя иска просто да покаже, че има собствен стил, пропит с любов към българските традиции и тайно се надява да послужи за пример.

„Може би не само аз ще се появя така, но след време и други, повече българки като мен“, коментира Илиана.

В дефилето на абитуриентите в Благоевград определено едно момиче успя да предизвика стотици реакции на възхищение, красиви думи и поздравления за начина, по който изглежда. Това момиче е същото, което на 5 годинки започва да танцува народни танци и обличайки българска носия, сякаш лети.

Последвайте канала на

Владимир Василев
38015 20

Коментари 20

Добави коментар
Марияна

2024.05.30 | 17:04

20
Браво, красота,семпло,браво. И успехи в живота
Марияна

2024.05.30 | 17:03

19
Браво, красота,семпло,браво. И успехи в живота

2024.05.30 | 00:58

17
Grozna
Я па я

2024.05.30 | 12:51

18
Грозна е майка ти
Колева

2024.05.29 | 20:15

16
Умна и красива! Браво!
истински българи

2024.05.29 | 19:14

15
Ами освен да кажем браво на момичето друго не можем. Браво момиче. Бъди истинска българка.

2024.05.29 | 16:32

14
Дано да има повече такива деца - истински българчета.Успех мило дете!
НРБ

2024.05.29 | 14:55

10
Браво на красивото момиче ! За този дето пише селянка : по-добре селянка, отколкото силиконка като фолк " звезда" !!!! Истинско, младо, красиво момиче !

2024.05.29 | 16:24

13
Ходи да садиш краставици комунистическа утрепка

2024.05.29 | 15:48

12
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Беси

2024.05.29 | 15:20

11
По добре селянка отколкото гражданка тъпа като г.з и се мислеща за парижанка
Всичките

2024.05.29 | 14:37

9
са като измити сервитьорки

Добави коментар

Водещи новини