За постещите: Диетолог с ключови съвети за храненето на Великден

  • 19 април 2024 13:08

  • 496
  • 1
За постещите: Диетолог с ключови съвети за храненето на Великден
© Novini.bg/ Canva

По време на пости (веган меню) има и дни, в които се позволява риба. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в "България сутрин". През последните години дори мекотелите са белтъчна храна, отчете специалистът.

"Ние какво изключихме? Животинските белтъчни храни, които са незаменим източник на усвоимо желязо, т.е. кръвотворен елемент, който като количество присъства в растителните храни, но е 5% усвояем. Като му се сложи добавка от витамин Ц, т.е. гарнитура зеленчуци или плодове, усвояемостта на животинските белтъчни храни е 50%, а на растителните става 17-18%", обясни проф. Байкова.

Тя отбеляза, че в рисковите групи заради постите попадат деца, юноши, хората в златна възраст, бременни и кърмещи, както и лица след оздравителен период.

Лекари предупреждават да внимаваме с опасна нова диета

"Когато решат да направят вегански модел на хранене, т.е. великденски пост, трябва да дозират, съобразно препоръката на доверения си лекар, колко дни да постят. Когато са решили постът да бъде 40 дни, тогава да се съобразяват с препоръките. Мекотелите са богати на желязо и при тях рискът е занижен. А когато има риба, да включват обилно зеленчуци и плодове", препоръча диетологът.

Когато предприемаме толкова дълъг вегански модел на хранене, не трябва да забравяме и за разнообразието в храненето, добави гостът.

"Ако сме постили 40 дни, не трябва още в полунощ да предприемем комбинирана диета - да включим всички храни, които сме очаквали дълго време. Бихме отключили риск от възникване на храносмилателен проблем - колит, гастрит, жлъчно-чернодробен проблем. Храносмилателната система е триединна - стомашно-чревен тракт, жлъчно-чернодробно звено и панкреас. Ако реагират синхронно, ще отключим възпаление там, където ни е слабото място", стана ясно от думите на проф. Байкова. 

Диетологът посъветва два-три часа между отделните видове храни, изключени по време на поста, да бъде включена новата храна, но в умерено количество и гарнирана с онези съставки, присъствали по време на поста.

"Здравият човек се справя с консумацията на повече на брой яйца. Феновете на бодибилдинг консумират в големи количества и нямат проблем. Всички останали, за да не реагират с алергия, повишаване на холестерола, кръвната захар, подагра, е необходимо в първия ден да не предозираме с повече от две-три яйца. За периода на празниците - не повече от 5-6 броя яйца", подчерта тя.

Агнешкото месо е тлъсто и предозирайки с агнешка мазнина, има риск от повишаване на нивата на холестерол, кръвно налягане и чернодробната функция.

"Експертите в световен мащаб съветват да се консумира агнешко месо по-студено, за да отпрепарирате с ножа лойните капчици", обобщи проф. Байкова.

По отношение на повишената консумация на зеленчуци около Великден, тя коментира, че е добре листните такива да се изкисват поне 30 минути в студена вода с добавена оцетна киселина или сода, за да се извлекат химическите съединения от тях.

"Три филийки или 100 грама козунак са носители на 350 килокалории. Съдържа брашно, захар, масло, яйца. Комбинацията прави козунака концентрирана храна. Не си позволяваме, какъвто е един първи ден на Великден, да консумираме повече от 3 филийки", настоя диетологът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
496 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:21

1
❤️ Г­­о­р­­­е­щ­и­­ ­­­м­о­м­­и­ч­­­е­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­о­ч­­а­к­в­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­­­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини