Навиците на озлобените хора

  • 19 април 2024 10:40

  • 1049
  • 0
Навиците на озлобените хора
© Freepik

Всички имаме някаква идея какво представлява озлобения човек. И всички си мислим: "Надявам се никога да не срещна подобна личност“. Но знаете ли как да го разпознаете и да избегнете общуването с него?

Жестокостта и озлоблението към всичко, което ви заобикаля, могат да имат сериозни последици и за вашия живот. Човек с такова възприятие на света отхвърля другите и поставя бариера около сърцето ви, като ви кара да забравите за чувството на любов. А това създава изключително негативна перспектива за вас, която ви кара да мислите, че всички наоколо вас искат да ви наранят.

Много е важно да избягвате връзки с хора, които не са способни да променят своя мироглед и тип поведение. Грубите, мърморещи, нещастни и гневни личности могат да ви донесат неприятности и да съсипят целия ви живот.

По-долу описваме 5 навика на озлобените хора, които трябва да избягвате.

Навикът е поведение, което следвате редовно и без да го осъзнавате. Толкова сте свикнали да действате по този начин, че го правите автоматично, без да се замисляте за случващото се. И в това е проблемът. Навиците, които не осъзнаваме, обикновено са негативни. Потискаме чувствата си за определени действия, защото изключваме възприятието си на определено ниво.

Знаем, че не е нормално да се държим зле с другите, но можем да си позволим да се оплачем малко от миналото си. Можем да си спомним определени неща от миналото, които са ни наранили, но да се спираме на тях е нещо съвсем различно, пише "Обекти", цитирайки Cluber.

Разработен е инструмент за оценка на личността, наречен "Скала на функцията на припомняне", за да се анализира как хората си спомнят и възприемат миналия си опит. Един от идентифицираните фактори се нарича "Повторна поява на горчивина". Това е факторът, който идентифицира кога хората прекарват времето си в мисли за горчиви спомени, за лоши времена, като постоянно повтарят в главата си изгубени възможности.

Вероятно си мислите, че това е по-характерно за възрастните, но в действителност изследванията показват, че младите хора са по-склонни да прекарват време в мисли за горчиви спомени. Жените също са склонни да отдават по-голямо значение на горчивината, отколкото мъжете.

1. Изтощение и безразличие

Изтощението по същество вече предполага безразличие. Когато не ви пука за другите, това ви прави социопат. Интересното в случая е, че озлобените и опечалените хора умеят да проявяват загриженост! Но само към себе си, не и към другите около тях.

За съжаление, огорченият човек е склонен да обобщава гнева си и да го прехвърля върху другите. Дори тези, които никога не са го наранили. Такива хора смятат, че всички около тях искат да ги наранят. Например мъж, който е преживял два развода, може да има негативно отношение към жените.

Този изкривен, замъглен мироглед може да го накара да преценява погрешно останалите. Такива хора могат също така внезапно да се нахвърлят върху човека, с когото разговарят, само защото са си помислили, че може да са го наранили.

Когато сияете, дразните онези, които живеят в тъмнината

Запомнете: това, което виждате, е отражение на вас под една или друга форма. За да останете уравновесен човек, трябва да работите върху себе си. Ще се променяте отвътре и отвън, но трябва да се погрижите и да го приемете правилно. А разочарованията и горчивината са неразделна част от всяко човешко същество.

2. Завист

Ревността, завистта, желанието да имаш това, което нямаш. На практика все едно казвате: "Мразя факта, че ти го имаш, защото и аз го искам". Завистта е детинска. Тя е навик на озлобените хора, който трябва да избягвате.

Ако искате нещо, което някой друг има, можете да бъдете щастливи само защото искате повече, че имате стимул за това или поне можете да сте щастливи с това, което имате. За да не се превърнете в същия озлобен човек, просто трябва да вървите към целта си, а не просто да седите и да завиждате на всички около вас.

3. Погребана обида

Простѝ и забравѝ явно не важи за озлобените хора. Те таят в себе си всички неща, които някога сте направили погрешно. Такива хора винаги ще помнят всички лоши неща, които сте направили, за да ги използват като валиден аргумент в бъдещ разговор.

Не играйте тази детинска игра. Когато някой направи нещо, което не ви харесва, опитайте се да му го кажете веднага. Направете забележка или просто се отдръпнете настрани и не общувайте с тях. В противен случай рискувате да имате същия проблем, с който живеят озлобените хора.

4. Жажда за внимание

Огорченият човек винаги разиграва сценки пред хората, за да привлече вниманието към себе си и да предизвика съчувствие. Освен това той вярва, че това го прави важен в очите на другите. Но никой не се нуждае от тази драма. Моля, избягвайте този навик.

Ако изпитвате нужда от внимание, работете мълчаливо върху себе си и оставете резултатите ви да „говорят“ вместо вас. Така или иначе, ако постъпвате правилно, ще бъдете забелязани и чути.

5. Фиксиране върху негативното

Бъдете честни със себе си: ако някой, когото обичате, ви предложи да отидете на среща в операта, бихте ли били развълнувани и отворени за ново преживяване? Или може би идеята нямаше да ви хареса и щяхте да се опитате да намерите причина да не отидете на това място?

Фокусирането върху негативното ви ограничава до малък набор от преживявания. А без този навик бихте могли да изпитате много по-ярки и разнообразни емоции.

Ако сте отворени към позитивното мислене, животът ви може да бъде по-пълноценен. Ще изпитате разнообразни преживявания, които могат да ви донесат щастие, както и временни неуспехи. Не си позволявайте да се превърнете в озлобен човек, за да не ограничавате себе си.

Огорчението се ражда от отношението ви към думите и действията, които предприемате ежедневно. Те ви оформят като личност. Затова се контролирайте или рискувате да загубите контрол над живота си.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1049 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини