Китай прави нова крачка към своите лунни мисии

  • 12 април 2024 10:29

  • 407
  • 1
Китай прави нова крачка към своите лунни мисии
©

Китайската национална космическа администрация (CNSA) заяви в петък, че изстрелването на ключов сателит за предаване на сигнал е "пълен успех" и той ще служи като комуникационен мост за бъдещите лунни мисия за години напред, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Китай изстреля сателита "Чечияо-2", който е кръстен на митологичен мост, направен от свраки, и два микрспътника "Тиенду -1" и  "Тиенду-2" на 20 март.

"Чечияо-2" ще се използва като комуникационен мост между наземното ръководство и предстоящите мисии на лунната сонда на обратната страна на Луната поне до 2030 г.

Робот се учи да ходи по повърхността на Лунатта

Близката страна на луната винаги е обърната към земята. Това означава, че прехвърлянето на данни от далечната страна е невъзможно, защото няма пряка видимост.

Изследователят и разработчик на "Чечияо-2" Сюн Лян описа сателита като "главния предавател" на цялата четвърта фаза на лунните мисии, според държавната телевизия CCTV.

"Само когато главният предавател е включен, всички комуникации могат да започнат", каза Сюн.

"Чечияо-2" ще обикаля около Луната и ще предава сигнали към и от мисията "Чанг'е-6", която се очаква да бъде изстреляна през май. Роботизираната сонда "Чанг'е-6" трябва да събере проби от древен басейн, като за първи път ще получи лунен материал от скритата страна на Луната.

"Чечияо-2" също ще се използва като релейна платформа за лунната мисия "Чанг'е-7" през 2026 г. и мисията "Чанг'е-8" през 2028 г.

Функциите и производителността на "Чечияо-2" отговарят на изискванията на мисията и той ще може да предоставя релейни комуникационни услуги за китайските проекти за изследване на Луната и бъдещи лунни мисии за Китай и други страни, каза CNSA, според CCTV.

"Чечияо-2" навлезе в целевата си елиптична орбита на 2 април след корекция по средата, спиране близо до Луната и орбитална маневра около Луната, каза CNSA.

Сателитът успешно комуникира с "Чанг'е-4", който беше първият космически кораб, извършил меко кацане на обратната страна на Луната и все още изпълнява мисията си за изследване на повърхността. Той също комуникира със сондата "Чанг'е-6", докато все още е на земята по-рано този месец.

Успешното изстрелване на "Чечияо-2" идва след неуспешното изстрелване на друг лунен космически кораб DRO-A/B , който трябваше да влезе в далечната ретроградна орбита на Луната (DRO).

Последвайте канала на

Калина Христова
407 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.12 | 17:50

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини