Зарибиха язовир „Студен кладенец“ с един тон шарани

  • 24 януари 2024 16:22

  • 1451
  • 1
Зарибиха язовир „Студен кладенец“ с един тон шарани
© ИАРА

Третият по големина язовир в страната „Студен кладенец“ беше зарибен от Съюза на ловците и риболовците в България с един тон трикилограмови шарани, съобщават от ИАРА.

На събитието присъстваха председателят на организацията инж. Васил Василев, изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, зам.-изпълнителният директор на ИАРА Ясен Киров, председателят на общинския съвет на Момчилград Ерсин Юмер, председателите на ЛРС-Кърджали Васил Дончев, на ЛРС-Ямбол Стоян Стоянов и на ЛРС-Момчилград Танер Идриз, както и представители на областната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Условията за зарибяването бяха отлични. Температурата бе около 5 градуса, а водата хладка, което се оказа благоприятно за над 350-те шарана. Умишлено бе избран зарибителен материал с такива големи размери, за да се намали риска от нападения от хищници и да се увеличи шансът за оцеляване на рибите.

Над 100 кг риба е освободена от бракониерски мрежи в язовир „Красноселци“

Времето също не бе случайно, в следващите месеци тези риби ще хвърлят хайвера си и ще умножат популацията на шарани във водоема.

По време на събитието бе обявена и идеята за въвеждане на режим хвани-пусни, с което ще се гарантира развитието на трофейни екземпляри и ще подобри здравословният статус на рибите. 

През февруари ще бъде обявено и общественото обсъждане на предложението. С това действие ще се гарантира и ефективен контрол при борбата с бракониерските прояви.

ИАРА пое ангажимент да засили контрола в района, като в борбата с нерегламентираните прояви ще бъдат включени и термокамери и дронове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1451 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.25 | 01:20

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини