Картографираха най-големия дълбоководен коралов риф край атлантическото крайбрежие на САЩ

  • 19 януари 2024 12:20

  • 754
  • 1
Картографираха най-големия дълбоководен коралов риф край атлантическото крайбрежие на САЩ
© pixabay

Учени картографираха най-големия дълбоководен коралов риф, простиращ се на стотици километри край атлантическото крайбрежие на САЩ, съобщи АП. 

Макар че изследователите знаят още от 60-те години на миналия век, че в Атлантическия океан има корали, размерът на рифа остана загадка, докато новата технология за подводно картографиране не даде възможност за създаване на триизмерни изображения на океанското дъно.

Най-големият известен досега дълбоководен коралов риф „е бил точно под носа ни и е чакал да бъде открит“, казва Дерек Сауърс, океанограф от организацията с нестопанска цел „Оушън Експлорейшън Тръст“.

Сауърс и други учени, включително няколко от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, наскоро публикуваха карти на рифа в списание „Джиоматикс“ (Geomatics).

ОАЕ се опитва да спаси коралите в затоплящите се морски води

Рифът се простира на около 500 км от Флорида до Южна Каролина, а на някои места достига до109 км ширина. Общата му площ е почти три пъти по-голяма от тази на националния парк Йелоустоун.

„Впечатляващо е - мащабите му спират дъха“, казва Стюарт Сандин, морски биолог от Института по океанография „Скрипс“, който не е участвал в изследването.

Рифът е открит на дълбочина от 200 до 1000 метра, където слънчевата светлина не прониква. За разлика от тропическите коралови рифове, при които фотосинтезата е важна за растежа, коралите, разположени толкова дълбоко, трябва да филтрират хранителни частици от водата, за да получат енергия. 

Египет може да се окаже последното убежище на коралите на фона на глобалното затопляне

Дълбоките коралови рифове осигуряват местообитание на акули, риби-меч, морски звезди, октоподи, скариди и много други видове, казват учените.

Тропическите рифове са по-известни на учените и на любителите на гмуркането с шнорхел, защото са по-достъпни. Най-голямата система от тропически коралови рифове в света, Големият бариерен риф в Австралия, се простира на около 2300 км. 

Сауърс каза, че е възможно тепърва да бъдат открити още по-големи дълбоководни рифове, тъй като само около 75% от дъното на световния океан е картографирано с висока резолюция. Едва 50% от офшорните води на САЩ са картографирани. Картите на океанското дъно се създават с помощта на сонарни устройства с висока разделителна способност, които се насочват от кораби.

Учени откриха подводен небостъргач от корали край Австралия

Дълбоките рифове покриват по-голяма част от океанското дъно, отколкото тропическите рифове. И двата вида местообитания са податливи на сходни рискове, включително изменението на климата и нарушенията, причинени от сондажи за нефт и газ, казва Ерик Кордес, морски биолог от Университета „Темпъл“ и съавтор на новото проучване.

Последвайте канала на

Весела Найденова
754 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.19 | 13:49

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини