НАСА пусна видео с котка от далечния космос

  • 19 декември 2023 15:10

  • 1656
  • 1
НАСА пусна видео с котка от далечния космос
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

НАСА засне видео с котка, както правят много почитатели на пухкавелките, и след това го излъчи от около 30 милиона километра разстояние, предаде АФП.

Операцията е много сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна комуникационна система, която е многообещаваща за бъдещето на космическите изследвания.

НАСА съобщи вчера, че за първи път е предала видео от далечния космос с помощта на тази система на 11 декември. 

Звездата на 15-секундното видео е рижаво-бяла котка на име Татърс, собственост на един от служителите на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Разположено на диван, котето се опитва да улови светлинна точка от лазер.

НАСА създаде плейлист със звуци от Слънчевата система

Видеоклипът с висока разделителна способност пътува до Земята само 101 секунди, след като е изпратен от инструмент на сондата "Психея" на НАСА, която по това време се намира на около 30 милиона километра от Земята. Скоростта на предаване е поне 267 мигабита в секунда, повече от тази на обикновена интернет връзка. Сигналът е приет от обсерваторията "Паломар" в Калифорния, която го препраща пряко към Лабораторията за реактивни двигатели в южната част на същия американски щат, където видеото е възпроизведено мигновено. 

"След като получихме видеото от "Паломар", то беше изпратено до Лабораторията за реактивни двигатели по интернет и тази връзка беше по-бавна от сигнала от далечния космос", посочва Райън Рогалин, участващ в проекта на НАСА. 

Видеоклипове са предавани и преди от космоса с помощта на тази лазерна технология, но от много по-малко разстояние. Космическите мисии изискват предаване на все по-голям обем данни заради усъвършенстването на технологиите. За да се подготви за пилотирани полети към Марс, НАСА иска да премине към лазерни комуникации, вместо класическите с радиосигнали. 

С този експеримент НАСА се вписва в традицията. През 1928 г. са използвани кадри от анимацията "Котаракът Феликс" за телевизионен тест. В космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак, пише АФП, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.19 | 17:37

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини