Аномалия в Слънцето разтревожи учените

  • 07 декември 2023 17:08

  • 12849
  • 4
Аномалия в Слънцето разтревожи учените
© НАСА

Учените откриха голяма аномалия в Слънцето - дупка, разположена по екватора на нашата звезда, се е разширила до удивителните 800 000 километра само за 24 часа. В нея могат да се поместят над 60 планети с размерите на Земята.

Първоначално смятана за нещо преходно, рязкото и значително разширяване на дупката оставя учените едновременно озадачени и загрижени. Силна активност от големи изригвания е наблюдавана в нашата атмосфера на 4 и 5 декември. Слънчевият отвор, идентифициран като коронална дупка, излъчва огромно количество радиация, която бързо напредва към Земята, коментират научните издания.

Короналните дупки се появяват, когато магнитното поле на Слънцето, отговорно за неговата стабилност, претърпява неочаквано разкъсване. 

Коронарните дупки са области, в които магнитното поле е около 2500 пъти по-силно от това на Земята и много по-силно от всяко друго място на Слънцето, обясняват от Националната метеорологична служба. Заради силното магнитно поле атмосферното налягане намалява. Това води до понижение в температурата спрямо околната среда, защото притокът на горещ газ от вътрешността към повърхността на Слънцето е възпрепятстван. 

Продължителността на съществуването на настоящата коронална дупка остава несигурна. НАСА очаква предстояща промяна в позицията ѝ, което би било благоприятен изход за нашата планета.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) слънчевата буря, наблюдавана до момента, не е била много силна, но ориентацията на изригването към Земята, привлича по-засилено вниманието.

Колко често слънцето произвежда такива изригвания - зависи от неговия цикъл. Такива цикли на слънчеви петна имат средна продължителност от 11,1 години, отбелязва bTV.

В момента слънчевата активност се увеличава. Слънчевият вятър, отделен от коронарната дупка в Слънцето, се очаква да достигне Земята в периода от 7 до 9 декември.  Наблюдаваната аномалия в Слънцето вероятно е причина и за полярните сияния, видими от Земята. Те обикновено се наблюдават от полярните райони на планетата. Но от няколко месеца много хора в доста нетипични райони съобщават за красив светлинен спектакъл в небето. През ноември полярно сияние беше наблюдавано в различни части на Европа и Балканите. Очакват се още подобни явления.

Експертите следят отблизо слънчевите бури, защото понякога те представляват значителни рискове. Те могат сериозно да засегнат навигационните системи, радиоустройствата и електропроводите. Сателитите, които обикалят около Земята и осигуряват комуникацита ни, могат дори да се повредят напълно.

Последвайте канала на

Владимир Василев
12849 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.12.07 | 18:55

1
короналната дупка на владко василев е по-голяма и по-анално податлива.

2023.12.07 | 23:35

4
KU.R ZA LITEKC
африканец

2023.12.07 | 20:33

2
тъпак...
Анонимен

2023.12.07 | 21:50

3
Цикъл се нарича този кошмар...

Добави коментар

Водещи новини