Северно сияние озари небето над Търговище

  • 05 ноември 2023 20:11

  • 28354
  • 1
Северно сияние озари небето над Търговище
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изключително рядък феномен заснеха край Търговище. Кадрите публикува "Метео Балканс". 

Синоптиците любители не изключват това да е Северно сияние.

Причината за Северното сияние се крие в Слънцето – източникът на живота на нашата планета, който постоянно ни напомня колко безсилни и нищожни сме пред космическите сили, разказва Искам да знам. Слънцето непрекъснато изхвърля в космоса заредени частити, които образуват така наречения слънчев вятър. Той се движи със скорост до 1000 км/с и за 2-3 дни достига до синята атмосфера на нашата планета.  Там под въздействието на магнитното поле, което е най-силно на полюсите, частиците си взаимодействат и образуват разноцветно сияние от атмосферни газове.

Лунно затъмнение: Може да се наблюдава в интервала от 22:35 часа до 23:53 часа

Макар Сиянието да се наблюдява предимно в полярните райони, то е достигало и до други точки на Земята. Така например през 1909 г. светлините са забелязани чак на екватора. През 2006 г. пък се случва едно от най-големите слънчеви изригвания и Северно сияние се наблюдава в Тексас, Бахамите и Хаваите.

В България има данни за Северно сияние през 1954 г., което е било наблюдавано във Варна и е било толкова странно, че хората са го помислили за отблясъци от огромен пожар, като този изпепелил Лондон през 1666 г.

Това явление е сигнал, че сме пред силна геомагнитна буря.

Необичайна червена светлина притесни хората в България преди малко. Наблюдава се в Североизточна България. Много от тях изпратиха снимки на червеникава светлина, която прилича на пожар, но явлението се забелязва и от Румъния и Унгария.

В небето над Украйна се вижда същото полярно сияние, което се вижда от България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
28354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Най-вероятно

2023.11.06 | 12:15

1
Овчия народ е видял всичко друго но не и Северно сияние! Северното сияние не може да се види от България! ПАК АМЕРИКАНСКА МАНИПУЛАЦИЯ СЪС СИТЕМАТА ИМ ХААРП ЗА ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО!

Добави коментар

Водещи новини