Подобните на Юпитер планети са "хулиганите" на космическата площадка

  • 03 ноември 2023 14:12

  • 802
  • 0
Подобните на Юпитер планети са "хулиганите" на космическата площадка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Подобните на Юпитер планети са "хулиганите" на космическата площадка, способни да изтласкат други светове от обитаемата зона на звездите, пише сп. "Астрономикъл джърнъл", позовавайки се на американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския университет - Ривърсайд са установили, че газовите гиганти от типа на Юпитер могат да възпрепятстват появата на живот на други планети, изтласквайки скалисти светове с размерите на Земята от първоначалните им орбити. 

Компютърни симулации показват, че ако в близост до Земята имаше много големи планети, тя трудно щеше да остане обитаема, допълва БТА.

Слънчевата система остава щастливо изключение от правилото, тъй като в нея Юпитер действа по-скоро като защитник, отколкото като космически "хулиган". Учените обясняват, че мощната му гравитация отклонява астероиди и комети, които иначе биха представлявали опасност за нашата планета.

Въпреки това, ако газовите гиганти се намираха по-близо до Земята или бяха повече, подобно въздействие може да изхвърли нашия свят извън обитаемата зона, в която условията позволяват съществуването на вода в течно състояние и в резултат на това живот на повърхността на планетата.

Космическият апарат "Джус" ще търси условия за живот на Юпитер и луните му

"Има само няколко избрани области, в които гравитационното привличане на гигантите не би могло да изхвърли скалиста планета от орбитата й и да я изпрати директно отвъд пределите на обитаемата зона", казва астрофизикът и авторът на изследването Стивън Кейн.

Последвайте канала на

Весела Найденова
802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини