Космическият апарат "Джус" ще търси условия за живот на Юпитер и луните му

  • 11 април 2023 15:50

  • 609
  • 1
Космическият апарат "Джус" ще търси условия за живот на Юпитер и луните му
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Юпитер, неговата магнитна среда и луните му образуват една от най-интригуващите системи в Слънчевата система. Европейската космическа агенция (ЕКА) започва нова мащабна мисия за изследване на Юпитер и неговите ледени луни, които според учените биха могли потенциално да са подходящи за живот.

Мисията „Джус“ (JUICE - съкращение от Jupiter Icy Moons Explorer) ще извърши подробни наблюдения на най-голямата планета в Слънчевата система, както и на три от най-големите ѝ луни.

Смята се, че Калисто, Европа и Ганимед имат океани под повърхностите си и се разглеждат като кандидати за потенциален живот.

Космическият апарат „Джус“ ще бъде изстрелян от космодрума на ЕКА във Френска Гвиана с ракета „Ариан 5“- същата ракета, която изстреля космическия телескоп на НАСА „Джеймс Уеб“ през 2021 г.

Изстрелването е насрочено за четвъртък, 13 април, в 12:15 ч. по Гринуич. След като бъде изстреляна, сондата ще разгърне слънчевите си панели, антени и други инструменти. Така ще започне 8-годишното й пътуване до Юпитер. През това време „Джус“ ще прелети три пъти край Земята, веднъж - покрай Венера, като ще използва гравитационната помощ на планетите, за да се изстреля към Юпитер, на близо 900 милиона км от Земята.

До юли 2031 г. „Джус“ трябва да бъде в орбитата на Юпитер, а оттогава до края на мисията си през 2035 г. ще извърши различни прелитания над луните на планетата.

През 2034 г. той ще стане първият космически апарат, който ще влезе в орбита около луната на друга планета, когато застане на позиция около най-голямата луна на Юпитер - Ганимед.

Мисията ще изследва пет приоритетни области - от бурната атмосфера на Юпитер до предполагаемите течни океани на три от неговите луни с размерите на планета: Ганимед, Европа и Калисто.

Четирите най-големи луни на Юпитер са известни като "Галилееви луни". Смята се, че три от тях имат океани от течна вода, скрити под ледената им кора - Ганимед, Европа и Калисто, с изключение на Йо, за която не е известно да е воден свят. Колко далеч под повърхността започват тези океани и колко дълбоки са те? Съдържат ли солена или сладка вода - и ако да, колко от тях? - това са част от въпросите, на които "Джус" се очаква да открие отговорите.

"Джус" ще изследва тези три водни свята - Ганимед, Европа и Калисто, за да проучи скритите океански слоеве и ледените им кори, да разбере условията, които оформят повърхността им и малките им атмосфери, и да разкрие как това, което виждаме отгоре, се свързва с наличието на океани, за които се предполага, че се крият под повърхността. Взети заедно, тези луни биха могли да съдържат колосално количество вода - шест пъти повече от водата, съдържаща се в океаните на Земята.

Повърхностите и на трите луни са различни, като показват смесица от стари, тъмни, силно набраздени области и по-бледи, по-млади, леко набраздени терени. На някои от тези луни има доказателства за геоложка активност, както в миналото, така и в момента. „Джус“ ще изследва настоящите нива на активност и ще проучи колко активни са били луните в миналото, като ще обрисува подробна картина на това динамично трио - включително как е разпределена вътрешната им маса, как са се развили вътрешностите им с течение на времето и дали са имали тектоника или леден вулканизъм.

От трите луни основната научна задача на „Джус“ ще е на Ганимед, най-голямата луна в Слънчевата система - по-голяма от Плутон и Меркурий, и единствената, която има вътрешно магнитно поле. Само две други твърди тела в Слънчевата система генерират двуполюсни магнитни полета като Ганимед - и двете са планети (Меркурий и Земята), на едната от които има живот.

Ганимед предлага идеална естествена лаборатория за изучаване на природата и свойствата на ледените светове, посочва пресслужбата на ЕКА. „Джус“ ще се съсредоточи върху характеризирането на тази луна, като същевременно ще направи сравнително изследване на трите водни свята на Юпитер чрез наблюденията си на Европа и Калисто. Космическият апарат ще използва своя набор от десет сложни инструмента, за да измери как се върти Ганимед, неговата гравитация, формата и вътрешната му структура, магнитното му поле, състава му и да проникне в ледената му кора с помощта на радар на дълбочина около 9 км.

„Джус“ ще изследва и водните пари и други вещества в атмосферата на Ганимед, за да разбере напълно процесите, протичащи в космическата среда на луната. С помощта на картографирането с висока разделителна способност „Джус“ ще търси биологично важни елементи като въглерод, кислород, азот, магнезий и желязо.

Невероятни кадри на юпитеровата луна Европа от космическия апарат "Джуно"

Юпитер има мощна и уникална гравитационна, магнитна и плазмена среда. Магнитното поле на Юпитер е около 20 пъти по-силно от земното, затова разбирането на сложната магнитна среда на планетата остава една от най-големите загадки на Слънчевата система, която „Джус“ се стреми да разреши. Един от основните въпроси е как тази сурова среда е формирала условията на галилеевите луни и как Юпитер и неговите луни си взаимодействат.

Големите луни на Юпитер обикалят в тази интензивна магнитна и радиационна среда, което поражда уникални взаимодействия между луните и заобикалящата ги среда.

Ключовите процеси включват генерирането на високотемпературна плазма и енергийни частици, бързото ускоряване на тези частици в цялата система от бързо въртящото се магнитно поле на Юпитер, създаването на полярни сияния, горещи точки, пояси от интензивна радиация и задействане на радиоизлъчвания, връзките между магнитното поле и околната среда на Юпитер със "слънчевия вятър" от заредени частици, излъчвани от Слънцето. Плазмата се насочва към Ганимед и Европа, където остава и влияе върху състава на повърхността на луните, но естеството на тези взаимодействия и последиците им за обитаемостта остават загадка.

Освен магнетизма и радиацията, "Джус" ще изследва сложната гравитационна среда на Юпитер - как луните взаимодействат приливно както помежду си, така и с планетата-майка.

Системата на Юпитер е архетип не само за газовите гиганти на Слънчевата система, но и за многото гигантски планети, за които вече е известно, че обикалят около звезди, различни от нашата, посочват от ЕКА.

Разбирането на произхода, историята и еволюцията на Юпитер и неговите луни ще даде така необходимата представа за това как такава планетарна система и нейните съставни части са се формирали и еволюирали с течение на времето, както и ще разкрие как евентуално могат да възникнат обитаеми среди в подобни на Юпитер системи около други звезди. "Джус" ще изследва постоянно променящата се атмосфера на Юпитер в различни периоди от време, за да разкрие процесите, които я създават и оформят.

"Джус" ще наблюдава от разстояние и четвъртата и най-вътрешна Галилеева луна Йо - най-вулканично активният обект в Слънчевата система с около 400 вулкана, отделящи лава, както и по-малките вътрешни луни на Юпитер (Метис, Адрастея, Амалтея и Тебе), които обикалят в рамките на прашната пръстенова система на планетата и се смята, че я допълват, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.12 | 00:18

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5500 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини