Научна конференция “Space, Ecology, Safety – SES 2023” ще се проведе в БАН

  • 24 октомври 2023 07:08

  • 860
  • 1
Научна конференция “Space, Ecology, Safety – SES 2023” ще се проведе в БАН
©
Слушай новината Слушай новината

Деветнадесета международна научна конференция “Space, Ecology, Safety - SES 2023”  (“Космос, Екология, Сигурност”) ще се проведе в зала “Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките (БАН) и в Института за космически изследвания и технологии от днес до 26 октомври. Форумът е посветен на 35-годишнината от научната програма “Шипка“ и на космическия полет на Александър Александров, съобщават организаторите от БАН.

През 2004 г., след наблюдение върху мащабното навлизане на аерокосмическите технологии в живота, ръководството на Института за космически изследвания и технологии при БАН решaва да организира ежегодни международни научни конференции “Космос, Екология, Сигурност” (Space, Ecology, Safety) - SES”, съобщават организаторите на форума.

БАН: Има необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза

Цели на събитието са установяване на нови и задълбочаване на съществуващи международни връзки с учени в областта на космическата наука и техника; насърчаване на космическия технологичен трансфер и иновации; принос в решаването на важни проблеми в областта на икономиката, селското стопанство, екологията, сигурността и отбраната; създаване на нови научни знания, както и привличане на млади хора към космическата  наука и практика, допълват организаторите.

От БАН припомнят, че досега са проведени 18 конференции SES с участие на водещи техни и чуждестранни учени, с  преподаватели от граждански и военни университети, докторанти, студенти, учители, специалисти от фирми и др.

Български и чуждестранни учени - академици, член-кореспонденти и професори, от над десет страни, са били членове на научно-програмните комитети. Специалисти от над 30 страни, сред които България, Азербайджан, Армения, Белгия, Бразилия, Великобритания и други, са участвали като лектори, автори и съавтори, съобщават от БАН.

Докладите, изнесени на конференцията, ще бъдат публикувани в сборник (Proceedings SES), включен в референтния списък на Национален център за информация и документация (НАЦИД). Общият брой публикувани досега доклади е над 1000, а общият обем на тези сборници е около 5300 страници, пише на сайта на Българската академия на науките.

Последвайте канала на

Нора Виткова
860 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.24 | 08:24

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини