БАН: Има необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза

  • 29 май 2023 13:09

  • 560
  • 0
БАН: Има необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза
© булфото/архив/, БАН

Призив на Българската академия на науките за защита богатството и красотата на българския език, могъща опора на националната ни идентичност, съхранил се през вековете като един от най-древните езици с безспорен принос към човешката цивилизация, публикува проф. Атанас Семов. Той е преподавател в Юридическия факултет на СУ и конституционен съдия. Научните му изследвания по най-важните въпроси на правото на ЕС са в 15 тома и над 130 студии и статии. Доктор по право от 2007 г. и доктор на юридическите науки от 2012 г. (най-младият досега), професор от 2017 г. и член-кореспондент на БАН от 2021 г. Единственият в СУ носител на Катедра „Жан Моне” на ЕС – титла, която ЕК дава на изявени изследователи по европейски въпроси, в неговия случай – за изследванията му относно съдебната система на ЕС. Създател и ръководител (до 2018 г.) на Международната магистърската програма по Право на ЕС в ЮФ на СУ – най-престижната в България. Създадената от него Библиотека „Студии по европейско право” за 20 г. предостави на правната общност близо 50 сериозни издания. Син е на големия писател, журналист, публицист, учен и общественик проф. Марко Семов и театралния педагог проф. Анастасия Савинова.

Българската академия на науките изразява силна тревога за състоянието на публичната реч.

„Езикът свещен на нашите деди“ днес е тежко деформиран от масово неспазване на основните му правила и силно замърсен от ненужни чуждици, за които съществуват прекрасни български думи.

Свидетели сме на системно подценяване на връзката между език, литература, история, култура и тяхната значимост за общественото развитие. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската култура, несправедливо губят престиж в обществото, а то губи чувствителност към посегателствата върху езика, към неприемливите начини, по които се използва речта в публичното пространство.

Нашата загриженост за правилна българска реч произлиза и от изначалната мисия на БАН за опазване на българския език и българската реч, на българското образование, духовност и култура, на обществените нрави и националната ценностна система.

Ръководени от разбирането за необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза, ние се обръщаме към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите училища, депутатите от всички партии, публичните личности и особено към българските медии с техните големи възможности за съхраняването на езиковата култура и за налагане на граматично и интонационно правилна словесност. Да обединим усилията си за неотложни и конкретни действия.

Да се ценят, уважават и обичат родният език и култура, да се отстояват тези ценности пред света, трябва да се превърне в свещено наше задължение, за да се съхраним като българи.

Аделина Делийска
560 0

Свързани новини

Водещи новини