Защитниците на дивата природа увеличават използването на изкуствен интелект

  • 08 октомври 2023 06:37

  • 1105
  • 2
Защитниците на дивата природа увеличават използването на изкуствен интелект
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Защитниците на дивата природа увеличават използването на изкуствен интелект (ИИ), за да подобрят опазването й, съобщи АФП.

Експерти от университета Клемсън в САЩ и няколко неправителствени организации публикуваха миналия месец проучване за използването на камери, оборудвани с ИИ. Според тях това може да доведе до революция в опазването на тигрите в Индия и Непал.
Ролята на устройствата е да защитават местното население от хищници, а хищниците - от бракониери. 

Според изследване, публикувано в сп. "Биосайънс", системата от камери различава тигрите от други видове и предава изображенията на горските рейнджъри или на селяните за секунди.

Изследователите казват, че камерите са уловили тигър на 300 м от село, а в друг случай са идентифицирали група бракониери.

Системата за наблюдение почти е елиминирала фалшивите аларми, когато капаните се задействат от диви свине или падащи листа.

Броят на тигрите в Индия падна до най-ниското си ниво от 1411 през 2006 г., преди да се увеличи до настоящите нива от около 3500. Смята се обаче, че в средата на 20-и век страната е била дом на 40 000 тигъра.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1105 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ OT РЕАЛНИТЕ СПОРТИСТИ, ФЕНОВЕ 1299

2023.10.08 | 18:57

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.10.08 | 13:00

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини