Изследване показа, че прилепите се събират за вечерни угощения, докато насекомите мигрират в Пиренеите

  • 16 август 2023 14:55

  • 398
  • 0
Изследване показа, че прилепите се събират за вечерни угощения, докато насекомите мигрират в Пиренеите
© pixabay

Научно изследване показа, че прилепите се събират за вечерни угощения, докато насекомите мигрират в Пиренеите всяка есен, съобщи ДПА. 

Учени от университета в Ексетър са идентифицирали седем вида прилепи и 66 вида насекоми, 99 процента от които молци, в прохода Бухаруело, близо до границата между Испания и Франция. 

Откритието показва, че мигриращите насекоми са важна част от храната както на мигриращите прилепи, така и на планинските. То е и първото доказателство, че мигриращите прилепи се хранят с мигриращи насекоми. 

Уил Хоукс от центъра за екология и опазване на околната среда към университета в Ексетър каза, че планинските проходи са "гореща точка" за многообразието от насекоми, които летят на юг през есента. Миграцията на нощните насекоми протича в продължение на два месеца всяка есен и варира в зависимост от условията. Има три или четири  "ключови" нощи през всяка година, когато големи групи насекоми летят из прохода Бухаруело. През тези нощи активността и на мигриращите, и на уседналите прилепи чувствително се повишава. Следователно това са важни периоди за прилепите - те попълват енергийните си резерви, каза още Хоукс. 

Учени: Кръвосмучещите прилепи "се сприятеляват" със себеподобни

Сред важните за прилепите насекоми е памуковият червей - вид молец, чиито ларви са голяма заплаха за реколтата. Хранейки се с това насекомо, прилепите играят важна роля в контрола върху броя на насекомите. 

Според Хоукс мигриращите прилепи използват изобилието от насекоми като енергийна почивка в пътуването си на юг. Нашето проучване показва колко е крехка екосистемата, добави той. 

Учените във Великобритания установяват намаляване на броя на молците. Сред факторите за това са климатичните промени, замърсяването, пестицидите и загубата на хабитат. Мигриращите в проходите на Пиренеите насекоми идват от стотици и дори хиляди километри, каза Хоукс. Европейските булдогови прилепи живеят в тези планини и техните малки се раждат през есента. Прилепите са зависими от миграцията на насекомите, за да попълнят енергийните си запаси и да се подготвят за хибернация, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини