Учени: Кръвосмучещите прилепи "се сприятеляват" със себеподобни

  • 24 септември 2021 14:08

  • 615
  • 0
Учени: Кръвосмучещите прилепи "се сприятеляват" със себеподобни
© Pixabay

Американски учени разкриха подробности за социалния живот на кръвосмучещите прилепи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изследването показва, че те създават взаимоотношения, приличащи на приятелство със себеподобни, с които се срещат при търсенето на храна.

Учените са поставили малки устройства към 50 кръвосмучещи прилепа, чрез които да ги следят по време на търсене на храна в Панама. Тези летящи бозайници пият кръв от отворени рани, които правят върху добитък из пасищата.

В проучването участват и женски прилепи, за които е известно, че имат по-силни социални отношения от мъжките.

Двадесет и три от животните са родени в естествената си среда, но са държани в плен около две години по време на изследванията на социалното им поведение.

След като са пуснати обратно в дивата природа, прилепите често се присъединяват към "приятел" по време на търсенето на храна.

"Всеки прилеп поддържа собствена мрежа от близки социални връзки", обяснява експертът Джералд Картър от Университета на Охайо, който е ръководител на изследването.

Социални връзки между кръвосмучещите прилепи, докато нощуват на дървета, включват взаимно почистване и връщане на вече погълната кръв за гладните приятели. Проучването показва, че взаимоотношенията се формират в местообитанията им и продължават по време на лов.

"Това изследване отваря вълнуващ нов прозорец към социалния живот на тези бозайници", допълва Картър.

Този вид прилепи, които обитават по-топлите региони в Латинска Америка, са единствените бозайници, хранещи се само с кръв. Те живеят в колонии, които наброяват от десетки до хиляди животни.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Пъблик лайбръри ъв сайънс байолъджи"

Последвайте канала на

Борислава Борисова
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини