Конски череп отпреди 8 века в култова яма, откриха археолози

  • 16 август 2023 10:23

  • 800
  • 0
Конски череп отпреди 8 века в култова яма, откриха археолози
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Култова яма с животински череп отпреди близо осем века откриха археолозите от екипа на Илиян Петракиев при тазгодишните разкопки в близост до крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица.

В ямата е открит 50-сантиметров череп на кон, ритуално поставен в южна посока. Това е трета подобна находка, като досега са били открити черепи на крава и на друг кон, каза ръководителят на експедицията Илиян Петракиев.

Разкопките върху старо рекултивирано сметище край града продължават вече трета година и обхващат терен, върху който са открити некропол, жилищен район и ритуални ями, датиращи от 13 век. Според археолога тазгодишните находки са в подкрепа на научната хипотеза, че районът е бил обитаван от късно номадско население, което е било в процес на християнизация.

Откритите гробове са нетипични, те не са свързани с утвърдения християнски погребален обред. Ориентирани са в посока Югозапад-Североизток, горните крайници на покойниците са разположени в различни пози, които не са характерни за православния погребален обред, същевременно в непосредствена близост до тях са и ритуални ями с животински останки, посочи той.

Една от научните хипотези е, че тук са били заселени кумани, защото безспорната датировка от края на 12 – началото на 13 век съвпада с периода, в който племето на куманите е било съюзник на българските владетели от този средновековен период, дори царете от Второто Българско царство са с такова потекло, отбеляза Петракиев и подчерта, че е очаквано да има такова население до столичния Търновград, но е трудно да се докаже хипотезата само по археологически път, затова находките ще бъдат подложени и на друг вид анализи.

Археолози откриха тоалетна с отходна тръба на 2400 години

Реставраторът Руен Хаджиниколов от Регионалния исторически музей във Велико Търново извади конския череп, престоял около осем столетия под земята чрез специална технология, с която трябва да бъде съхранена неговата цялост. Предстои находката да бъде изследвана в Националния природонаучен музей, след което, ако е възможно, ще бъде консервирана и изложена в колекцията на Историческия музей в Горна Оряховица, съобщава БТА.

Обгорели греди от наземно жилище, открити от експедицията тази година, са особено ценни, защото чрез анализ от специалисти към БАН ще бъде установено какъв е видът дървесина и давността й чрез метода дендрохронология.

И тази година в разкопките са участвали студенти от специалност „Археология“ към Историческия факултет на Великотърновския университет. Сред тях е третокурсничката Пламена Савова, която е проучвала терен, в който са открити сечива и монети. Според нея археологическият обект е интересен, защото обхваща различни периоди с находки от жилища и некрополи. Финансирането на разкопките и през тази година е от бюджета на Община Горна Оряховица в размер на 20 хиляди лева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини