Открити са органични съединения на Марс, възможно е да е имало живот на планетата преди време

  • 16 юли 2023 11:00

  • 2456
  • 0
Открити са органични съединения на Марс, възможно е да е имало живот на планетата преди време
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Марсоходът Perseverance е открил доказателства за наличието на органични съединения на Марс, съобщава сп. Nature. Данните подсказват, че е възможно на Червената планета да е имало живот преди време.

Дори и наличието на тези органични молекули обаче не е категорично доказателство, отбелязват учените. Възможно е те да се формирали "по небиологичен начин" и да са следствие на други процеси. Или да са признак, че най-малкото е имало подходящи условия за развитие и на живот в даден момент, пише vesti.bg.

Единственият начин да се разбере точният произход на откритата материя е ако тя бъде пренесена на Земята за подробни изследвания. „Ако тези проби бъдат върнати в наземни лаборатории, може да се използва по-разнообразен набор от инструменти за изследване, включително при по-висока разделителна способност и с много по-голяма специфичност и чувствителност“, пишат авторите в доклада си.

За съжаление това няма как да стане в близко бъдеще. Най-ранната мисия за връщане на проби от Марс е предвидена за след около 10 години.

НАСА показа пейзажа на Марс

Дотогава учените ще разчитат само на по-ограничените възможности на Perseverance. Неговите инструменти показват, че откритите органични съединения съдържат въглерод и водород. Те са основни съставки и на живота на Земята. Засечени са в кратера "Джезеро" и то във всички 10 взети проби от неговото дъно.

„Нашите резултати подкрепят наблюденията от предишни роботизирани мисии до Марс, че Червената планета някога е била богата на органичен материал, съединения, направени предимно от въглерод и водород и че част от този органичен материал все още може да бъде открит милиарди години по-късно“,  казва пред Gizmodo Джоузеф Разел Холис, един от авторите на проучването.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини