-
07 юли 2023 16:31
- 2962
- 0
Оризът е основна храна за милиарди хора в Азия и Африка. Освен това е универсална съставка в много емблематични ястия от цял свят, включително долмадес в Гърция, ризото в Италия, паеля в Испания и оризов пудинг в Обединеното кралство.
Въпреки универсалната му привлекателност, въпросът, който се задава във всяка кухня, независимо дали е професионална или любителска, е дали трябва да измиете ориза преди готвене.
Какво казват готвачите?
Кулинарни експерти твърдят, че предварителното измиване на ориза намалява количеството нишесте, отделяно от зърната му. Можете да видите това в мътната вода, която остава след изплакването му, посочва CNN, цитирано от Дарик.
В кулинарните среди се препоръчва измиването му за някои ястия, в които е важно зърната да се отделят едно от друго. За други ястия, като ризото, паеля и оризов пудинг (където търсите лепкав, кремообразен ефект), измиването се избягва.
Други фактори, като вид на ориза, семейна традиция, местни здравни предупреждения и дори време и усилия за приготвяне, влияят върху тази практика, посочва CNN.
Има ли доказателства, че измиването на ориза го прави по-малко лепкав?
Скорошно проучване сравнява ефекта от измиването върху лепкавостта и твърдостта на три различни вида ориз - лепкав, среднозърнест и жасминов ориз. При експеримента той не е мит, измит е три или десет пъти с вода.
Противно на това, което ще ви кажат готвачите, проучването показва, че процесът на измиване няма ефект върху лепкавостта (или твърдостта) на ориза.
Вместо това, учените демонстрират, че лепкавостта не се дължи на повърхностното нишесте (амилоза), а по-скоро на различен вид от него, наречено амилопектин, което се отделя от оризовото зърно по време на процеса на готвене. Количеството му се различава при различните видове ориз.
Така че разнообразието от ориз - а не измиването, е от решаващо значение за лепкавостта. В това проучване лепкавият ориз е най-лепкав, докато среднозърнестият и жасминовият отстъпват по този показател, освен това са и по-твърди.
Все пак да мием ли ориза?
Традиционно оризът се измива, за да се изплакне от прах, насекоми, малки камъчета и парчета люспи, останали от процеса на белене. Това е важно в някои региони на света, където обработката му не е толкова щателна и може да ви осигури спокойствие.
Проучване наскоро откри микропластмаси в храната, която консумираме, включително и в ориза. Доказано е, че процесът на измиване редуцира до 20% от тях в несготвения ориз.
Същото проучване установява, че независимо от опаковката (найлонова или хартиена), в която купувате ориза, той съдържа същото количество микропластмаса. Нивата на този елемент, освен това, са четирикратно по-високи в предварително сварения ориз, отколкото в суровия.
Ако обаче предварително го изплакнете, можете да намалите пластмасата в него с 40%.
Известно е също така, че оризът съдържа относително високи нива на арсен, който абсорбира от почвата. Измиването му премахва около 90% от биодостъпния арсен, но и голямо количество други хранителни вещества, важни за нашето здраве, включително мед, желязо, цинк и ванадий.
За някои хора консумацията на ориз отговаря за малък процент от дневния им прием на тези хранителни вещества и следователно има малко въздействие върху здравето им.
Но за популациите, които консумират големи количества ориз дневно, измиването му може да повлияе на цялостната им диета.
Друго проучване разглежда съдържанието на други тежки метали в ориза, като олово и кадмий. То установява, че измиването му намалява нивата им с между 7–20%.
Нивата на арсен в ориза варират в зависимост от това къде се отглежда той, сортовете и начините, по които се готви. Последното проучване от 2005 г. установява, че най-високото ниво на арсен е регистрирано в Съединените щати.
Може ли измиването на ориза да елиминира и бактериите?
То няма ефект върху бактериалното съдържание на сварения ориз, тъй като високите температури убиват всички налични бактерии.
По-притеснително е колко дълго съхранявате варен или измит ориз на стайна температура, тъй като готвенето му не убива бактериалните спори от патоген, наречен Bacillus cereus.
Ако мокрият или вареният ориз се съхранява на стайна температура, това може да ги активира. Те произвеждат токсини, които е възможно да причинят тежки стомашно-чревни заболявания. Така че избягвайте да съхранявате измит или сварен ориз на стайна температура твърде дълго.
Последвайте канала на
Свързани новини
Линда Петкова представи първата си книга със здравословни рецепти
04 юни 202315:26
Здравословен живот и старост без деменция
22 юни 202213:30
Учени откриха връзка между шофирането и нездравословното хранене
20 юни 202115:00
Хеви метълът подтиква хората да избират нездравословна храна
17 май 202114:47
Стимулират децата в Сливен да ядат здравословно
02 март 202114:09
Възможно е децата да инициират по-здравословно хранене в семейството
16 февруари 202109:12
Китайски изследователи завършиха картата на генетичните вариации на ориза
17 октомври 202322:52
Обучават специалисти от РЗИ за здравословното хранене
11 октомври 202312:39
Филипинският президент наложи таван върху цената на ориза
01 септември 202317:22
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Ювентус най-после спря серията от равенства и се поздрави с юбилеен успех
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Панама отхвърли заплахите на Доналд Тръмп, че САЩ ще си върнат контрола върху Панамския канал
23 декември 202405:56
Полицията в Ню Йорк арестува мъж, заподозрян, че е подпалил спяща жена в метрото на Ню Йорк
23 декември 202405:59
Задържала мъж, заплашвал да извърши престъпни деяния на коледен базар в Бремерхафен
23 декември 202406:03
Десни екстремисти са нападнали ляв политик и още двама душив Саксония
23 декември 202406:06
Ден на висшата небесна мъдрост
23 декември 202405:49
Делян Пеевски, председател на ДПС: Имаме историческия шанс да променим България! Най-хубавото предстои!
22 декември 202419:04
Кирил Петков: Довиждане, г-н Пеевски!
22 декември 202420:45
Евтим Милошев: Надявам се да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
22 декември 202420:13
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14