-
01 август 2012 15:35
- 3083
- 0
Отличителните особености на тази подправка са по-близки до някои метали, отколкото до земеделски продукт. Тя е рядка и ценна като златото, но два пъти по-скъпа. Заради нейният прах с медночервен цвят я наричат „червеното злато“, пише profit.bg.
Това е шафранът.
Той е трудоемък, но първоначалните инвестиции са малки и гарантират сигурна възвращаемост от преработената продукция. Многобройните възможности, които предоставя подправката, я правят много примамлива за производителите в последните години. Само в Прованс, Франция, броят на заетите в този нетипичен сектор е 90 души. През 90-те френските производители на шафран се броят на пръсти, днес те са стотици, пише „Ла Трибюн“.
Шафранът е два пъти по-скъп от златото, три пъти по-скъп от хайвера, цените на цветовете са от порядъка на 25 000– 40 000 евро за кг.
Приемливи цени за реколта, чието прибиране е изцяло ръчно! За производството на 1 кг от подправката са нужни 200 000 цвята Crocus sativus ( шафранов минзухар). Нейният вкус е толкова наситен, че само един грам, набран както трябва, може да овкуси ястия за 60-тина души. За тази цел обаче цветовете трябва да се режат ръчно, един по един, като за около час средно могат да се съберат 2000 цветчета, а за още пет часа да се почистят от жилките.
Но цената от 3 000 евро за 100 грама сух шафран си струват досадния механичен труд.
Световното производство на шафран се оценява на между 90 и 200 тона на година, като най-голям дял - около 300 тона годишно, идват от широк регион между Средиземно море до Западен Кашмир. Иран държи 90% от производството, а останалите 10% идват от Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия.
При това при шафрана с по-ниско качество се налага допълнителна обработка за постигане на вкуса. Цените на едро на шафран с ниско качество достигнат и 500 долара за 500 грама, но на дребно и в малки количества, сумата расте десет пъти.
Високите цени се компенсират от малките количества, защото както вече казахме – няколко грама са достатъчни както за медицински приложения, така и за готвене.
Последвайте канала на
Свързани новини
Сираков: Темата в Левски сега е "надграждане" - ще се опитаме да намерим най-добрия треньор
Томаш със силни думи, отправи призив да се помогне на детето на Мартин Дечев
Годината на Локомотив (Пловдив) - обзорът на Sportal.bg
Гуардиола: Трябват ни резултати възможно най-бързо
Ботев се разплати с треньорите в ДЮШ, но не и с представителния отбор
Божидар Искренов написа книга, "Без обувки" разказва неговата история
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
БПЦ: Празникът на Христовото Рождество е празник на светлината и новата надежда
24 декември 202416:23
Васил Терзиев: Пожелавам на всички спокойни и радостни празнични дни с любимите ви хора
24 декември 202417:51
Проф. Биолчев: Трябва да съхраниш детето в себе си
24 декември 202418:08
Пастрокът на изчезналия Ники от Конаре не дава кучето му, след като майка му отказа да гледа животното
24 декември 202417:00
Кола блъсна патрулка в Пловдив, полицай пострада
24 декември 202418:22
Оранжев код за значителни валежи от сняг и дъжд е обявен за утре в девет области
24 декември 202417:31
Володимир Зеленски: Руските сили са отвлекли 48 деца от сиропиталище, оттегляйки се от Херсон
24 декември 202416:01
Турция коригира броя на жертвите на взрива в Балъкесир тази сутрин.Те са 11
24 декември 202417:25
Легендарен наркобарон бе освободен от затвор в САЩ и се върна в Колумбия
24 декември 202416:49