-
01 август 2012 15:35
- 3083
- 0
Отличителните особености на тази подправка са по-близки до някои метали, отколкото до земеделски продукт. Тя е рядка и ценна като златото, но два пъти по-скъпа. Заради нейният прах с медночервен цвят я наричат „червеното злато“, пише profit.bg.
Това е шафранът.
Той е трудоемък, но първоначалните инвестиции са малки и гарантират сигурна възвращаемост от преработената продукция. Многобройните възможности, които предоставя подправката, я правят много примамлива за производителите в последните години. Само в Прованс, Франция, броят на заетите в този нетипичен сектор е 90 души. През 90-те френските производители на шафран се броят на пръсти, днес те са стотици, пише „Ла Трибюн“.
Шафранът е два пъти по-скъп от златото, три пъти по-скъп от хайвера, цените на цветовете са от порядъка на 25 000– 40 000 евро за кг.
Приемливи цени за реколта, чието прибиране е изцяло ръчно! За производството на 1 кг от подправката са нужни 200 000 цвята Crocus sativus ( шафранов минзухар). Нейният вкус е толкова наситен, че само един грам, набран както трябва, може да овкуси ястия за 60-тина души. За тази цел обаче цветовете трябва да се режат ръчно, един по един, като за около час средно могат да се съберат 2000 цветчета, а за още пет часа да се почистят от жилките.
Но цената от 3 000 евро за 100 грама сух шафран си струват досадния механичен труд.
Световното производство на шафран се оценява на между 90 и 200 тона на година, като най-голям дял - около 300 тона годишно, идват от широк регион между Средиземно море до Западен Кашмир. Иран държи 90% от производството, а останалите 10% идват от Испания, Индия, Гърция, Азербайджан, Мароко и Италия.
При това при шафрана с по-ниско качество се налага допълнителна обработка за постигане на вкуса. Цените на едро на шафран с ниско качество достигнат и 500 долара за 500 грама, но на дребно и в малки количества, сумата расте десет пъти.
Високите цени се компенсират от малките количества, защото както вече казахме – няколко грама са достатъчни както за медицински приложения, така и за готвене.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ще се завърне ли Левски на победния път?
Способен ли е Ботев (Пд) да стъпи накриво срещу съименика си от Враца?
„Вабанк“: Може ли Томаш да спре полета на „орлите“
Уелтон искал да се завърне в Левски?
Скаршем е пред раздяла с ЦСКА - София
Арда иска да продължи добрата си серия и срещу разклатения Локо (Пловдив)
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Радев: Ако успеем да установим успешно икономическо сътрудничество със Сингапур, основаването на посолство ще бъде естествен следващ ход
23 ноември 202409:00
Милошев: Изискванията на Шенген по отношение на сигурността на Европа са още по-важни за сигурността на нашата страна
23 ноември 202409:06
Каракачанов: Институциите са овладени от хора, които се интересуват от личния си интерес
23 ноември 202409:43
Бойко Борисов спаси хора след катастрофа край Русе
23 ноември 202409:37
Тежка верижна катастрофа затруднява движението по АМ "Тракия", има жертва
23 ноември 202408:42
Пулмологът д-р София Ангелова: Важно е да различим грипа от останалите вируси
23 ноември 202409:23
Новата ракета на Путин може да ни удари, преди да сме мигнали
23 ноември 202409:17
САЩ очакват хиляди севернокорейски войници да се включат в бойните действия в Украйна
23 ноември 202408:23
Лошо време на Балканите - хиляди домакинства останаха без ток
23 ноември 202408:48