Астроноватите пият 98% рециклирани телесни течности

  • 28 юни 2023 10:22

  • 830
  • 0
Астроноватите пият 98% рециклирани телесни течности
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

НАСА с гордост обяви, че астронавтите на борда на Международната космическа станция пият вода, която представлява огромни 98 процента рециклирана урина, дъх и пот.

Това е впечатляващо техническо постижение, което би позволило на човечеството да прекара продължителни периоди в космическо пространство или в затворена среда.

"Да приемем, че съберете 100 килограма отпадъчни води. След пречистването ще имате 98 кг, а след следващия цикъл - 96 кг. Водата просто продължава да се върти наоколо без да се губи", споделя Кристофър Браун от НАСА.

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка?

Системата за контрол на околната среда и поддържане на живота (ECLSS) на МКС превръща отпадните води и влагата в чиста питейна вода. Тя е без мирис, вкус или бактерии, пише dir.bg.

Всъщност, водата на МКС е много по-пречистена от тази, която пием на Земята, казва Джил Уилямсън, мениджър на водните подсистеми на станцията.

Причината е, че никой не иска в космоса да избухне епидемия или друг здравословен проблем.

Грози ни интернет апокалипсис, НАСА се опитва да го предотврати

"Колкото по-малко вода и кислород трябва да изпратим, толкова повече наука може да се добави към ракетата носител. Надеждни, здрави регенеративни системи означават, че екипажът не трябва да се тревожи за това и може да се съсредоточи върху истинското намерение на своята мисия", допълва Джил Уилямсън.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини