Майките делфини използват бебешки говор, когато викат малките си

  • 27 юни 2023 21:45

  • 1037
  • 0
Майките делфини използват бебешки говор, когато викат малките си
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Човек веднага може да разбере, когато някой говори на бебе или малко дете. Оказва се, че майките делфини също използват вид високочестотен бебешки говор, съобщава БТА. 

Ново изследване, публикувано в сп. Протоколи на Американската академия на науките, показва, че женските бутилконоси делфини (афала) променят тона си, когато се обръщат към малките си. 

Изследователите са записали характерните подсвирквания на 19 майки делфини във Флорида, когато са били придружени от бебетата си и когато са плували сами или с други възрастни.

Защитени видове делфини зимуват в наши води

Подсвиркването на делфините е уникален и важен сигнал - подобен на извикването на собственото им име.

"Делфините използват тези подсвирквания, за да се следят едни други. Те периодично казват: "Аз съм тук, аз съм тук", пишат авторите на изследването от Океанографския институт "Уудс Хоул" в Масачузетс. 

Изследователите са установили, че когато  са подсвирквали на малките си, всички 19 наблюдавани майки делфини са използвали своеобразен бебешки говор, който е с по-висока честота от обичайното. 

Специалисти, които не са участвали в изследването, окачествяват данните от него, събирани в продължение на десетилетия, като "безпрецедентни" и "абсолютно фантастични". 

Въпреки че не могат са кажат със сигурност защо хората, делфините или други създания използват бебешки говор, учените смятат, че той може да помогне на потомството да се научи да произнася нови звуци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини