„Белите лъжи“ водят до проблеми в развитието на детето

  • 31 май 2023 16:44

  • 2787
  • 1
„Белите лъжи“ водят до проблеми в развитието на детето
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Почти всеки родител е прибягвал до „бели лъжи“ – магазинът е затворен сега и не можем да купим играчката; Дядо Коледа ще ти остави подаръци под елхата, защото си слушал цяла година; рисунката ти е страхотна; Феята на зъбките ще ти остави паричка под възглавницата и т.н. Тук обаче ще стане дума и за по-сериозни лъжи.

Подобни лъжи обаче е възможно да доведат до разклащане на доверието между децата и родителите, както и до други проблеми.

Според едно скорошно проучване с юноши от Сингапур лъжите могат да имат отрицателни последици върху детското развитие и връзките, в които последствие градим. Това е нещо, което учените наричат „лъжливо родителство“, което се свързва с желанието на родителите да контролират поведението и емоциите на малките деца, пише "Обекти".

Почти всеки родител е прибягвал до „бели лъжи“ – магазинът е затворен сега и не можем да купим играчката; Дядо Коледа ще ти остави подаръци под елхата, защото си слушал цяла година; рисунката ти е страхотна; Феята на зъбките ще ти остави паричка под възглавницата и т.н. Тук обаче ще стане дума и за по-сериозни лъжи. Подобни лъжи обаче е възможно да доведат до разклащане на доверието между децата и родителите, както и до други проблеми.

Според едно скорошно проучване с юноши от Сингапур лъжите могат да имат отрицателни последици върху детското развитие и връзките, в които последствие градим. Това е нещо, което учените наричат „лъжливо родителство“, което се свързва с желанието на родителите да контролират поведението и емоциите на малките деца.

Децата правят това, което им показвате, а не това, което им говорите

Това не означава, че ако кажете на децата си, че Дядо Коледа съществува, те никога повече няма да ви вярват занапред или пък ако им кажете, че бебетата се раждат от семенца, вече няма да ви обичат. Най-същественото при „лъжливото родителство“ е, че лъжите са постоянна част от възпитанието и се използват, за да контролират детето.

Ако едно дете бива постоянно лъгано, как очаквате да развие чувство на доверие към някого, най-малко към родителите си? Подобно възпитание би могло да нанесе сериозни вреди върху по-нататъшното му развитие и да предизвика у порасналото дете чувство за малоценност, комплекси, проблеми с доверяването и т.н.

Едно от проявленията на подобен тип родителство е агресията, както и антисоциалното поведение. Затова родителите трябва много добре да помислят и да преценят дали е безобидно да лъжат децата си.

Теодора Павлова
2787 1

Коментари 1

Добави коментар
Читател

2023.06.01 | 08:24

1
Повтаряте абзаца "Според едно скорошно проучване..." Това доказва че не четете това, което пишете.

Добави коментар

Водещи новини