Пиячка има дори и в Космоса

  • 29 юли 2012 20:50

  • 1836
  • 2
Пиячка има дори и в Космоса
©

От много време ни повтарят да не разправяме свои алкохолни подвизи, защото вече звучим като пропаднали квартални пияндета.

Но алкохолът е в кръвта ни (буквално!) и ни се иска да ти разправим поне интересни факти за и около него. Това може пък да те подтикне да дойдеш след ден-два до офиса, за да ни донесеш бутилка хубаво уиски! Надяваме се точно на това! Cheers!

Ябълките, които фермерите в Охайо и Индиана започнали да отглеждат през 18 век, били неядливи, но чудесни за производството на силен сайдер.

Според хипотезата за пияната маймуна, нашият апетит към алкохолни напитки произтича от косматите ни предшественици, които търсели най-сладките и леко прогнили плодове заради повечето енергия в тях.

За една нощ малайзийската дървесна земеровка поглъща алкохолния еквивалент на девет чаши вино под формата на плодов нектар и това по никакъв начин не ѝ влияе.

Малайзийската дървесна земеровка няма книжка и може да се налива колкото си ще.

Ферментация се получава, когато ензимите (подобни на тези, съдържащи се в маята) трансформират молекулите на гроздето или зърнените култури в етанол.

Този процес може да се случи и в храносмилателната ни система. Понякога след хранене в кръвта ни може се отдели от 0.01 до 0.03 мг. етанол на 100 мл. кръв.

"Наистина, господин полицай! Албански учени лекуват пациенти, страдащи от "синдром на спонтанно самонапиване", при който, след като ядат хляб, заквасен с мая, се отрязват като тараби. И аз така – идвам от хлебарницата и изобщо не съм пил."

Алкохолът не се храносмила. Етанолът има малка и проста молекула – само два атома въглерод, шест водород и един кислород. Когато попадне върху стомашната стена и червата, почти мигновено влиза в кръвообращението.

Добре сложените и мускулести хора се напиват по-трудно. Богатите на вода мускулни влакна абсорбират алкохола по-добре и той по-трудно достига до мозъка.

Смята се, че замайването и нарушената мозъчна дейност при употреба на алкохол са резултат преди всичко от нарушена функция на невроните в мозъка. Австралийски учени наскоро установиха, че част от ефекта се дължи на нарушена функция на имунната система на мозъка. Това може да доведе до нови методи за лечение на алкохолизъм.

Времената се променят – през 1895 г. в Америка е било прието на родилки и бременни жени да се предписва бира с прилично алкохолно съдържание, за всекидневна консумация. Смятало се, че пиячката влияе добре на новородените.

До 1916 г. уискито и брендито били включени в одобрените лекарствени средства на Американската фармацевтична организация.

Пиене и шофиране? В Швеция излишният алкохол (не е много ясно как може да има излишен алкохол, но все пак) се смесва с бензин и се продава по бензиностанциите като гориво.

Етиловият алкохол е бил широко използван като индустриално гориво в Америка, докато не е въведен акциз върху спиртните напитки. С този налог се погасявали голяма част от разходите от Гражданската война. Като гориво пък започнали да използват керосин и метанол.

Метанолът (метиловият алкохол), добиван отново от растителни продукти, може да унищожи очния нерв. Словосъчетанието "алкохолна слепота" станало нарицателно за загуба на зрение след пиене на домашно произведен или фалшив метилов алкохол.

Има алкохол дори в Космоса. В звездните мъглявини, където се формират звездите и планетите, има различни химични елементи – водород, въглерод, кислород, а следователно и молекули алкохол.

Астрономи, любители на чашката, открили огромни количества пиячка в космическата шир – алкохол, достатъчен за повече от 400 милиона милиарда бири (само пиян астрофизик може да измисли такова число), се рее в космическата мъглявина на 10 000 светлинни години от земята, пише мен.бг.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
алкаш

2013.05.13 | 21:50

2
ама коя от мъглявините? добавете името й, че стана интересно :)
....

2013.05.13 | 21:50

1
Това отдавна,отдавна се знаеше за облака от алкохол в Космоса,даже имаше и снимки.То и от това,тогава излезна лафа,че руските деца пак почнали да мечтаят,да станат астронавти,като пораснат :D

Добави коментар

Водещи новини