Нов вид бръмбар откриха в Странджа

  • 28 април 2023 19:02

  • 1216
  • 2
Нов вид бръмбар откриха в Странджа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нов за науката бръмбар са открили при проучванията си в Странджа изследователи. Това информират от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките (НПМ-БАН) в своята фейсбук страница. Откритието е публикувано в научното списание Zootaxa. 

Находката е дело на гл. ас. д-р Румяна Костова от Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и на доц. д-р Ростислав Бекчиев от НПМ-БАН.

„На бръмбарите може и да им е все тая как ги наричаме и определяме, но за някои особено приятно луди хора това е су-у-упер важно – таксономите“, отбелязва гл. ас. д-р Румяна Костова в публикацията на НПМ-БАН. Новият герой живее в Странджа и вече носи името Trechus strandzhensis, което му е дадено от откривателите.

Български учен участва в описването на два нови биологични вида

Той е забелязан и описан от гл. ас. Костова и доц. Бекчиев по време на работата им по проекта “Кибертаксономичен подход при филогенетични изследвания върху моделни родове безгръбначни животни (Invertebrata, Arachnida, Insecta) за изясняване на проблеми на произхода, формирането и опазването на безгръбначната фауна на Балканския полуостров”.

Работата им е финансирана от Фонд “Научни изследвания”.

Представеното изследване е първият опит за изясняване на таксономичния състав на видовата група Trechus "subnotatus" sensu Jeannel (1927) в България. Проучването се основава на материал, събран по време на теренни експедиции в страната в периода 2009-2021 г., както и на колекциите на някои европейски музеи и институции. В резултат на това на територията на България са потвърдени пет таксона (видове и подвидове) от групата на T. "subnotatus", един от които е нов за науката.

Мая Йорданова
1216 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.29 | 00:16

2
само бръмбари са ви в главите
баба

2023.04.28 | 21:50

1
от него става чудесно странджанско дядо ...100 процента протеин

Добави коментар

Водещи новини