Загадките на Древен Египет

  • 28 март 2023 16:45

  • 4807
  • 0
Загадките на Древен Египет
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египет е една от най-мистериозните държави в света. Особено ако се върнем хилядолетия назад и надникнем в тайните, заровени в историята и на територията му. Определят го като люлка на цивилизацията и много отрасли и дейности се появяват и развиват за първи път там.

Днес в Египет живеят над 100 млн. души, а забележителностите и древното културно наследство на страната я правят привлекателна туристическа дестинация, пише lifebites.bg.

Трансконтиненталното му местоположение – едновременно средиземноморско, близкоизточно и северноафриканско, както и границите му с редица съседни държави, прави това кътче от планетата важен културен, индустриален, политически и религиозен център. Но най-отличителното нещо за Египет е неговото богато и мистично минало

Съвременен Египет

Историята на съвременен Египет датира от 1922 г., когато той получава независимост от Британската империя.

Ислямът е официалната религия на Египет, а арабският е неговият официален език.

Египет е 14-тата по население страна в света.

Страната обхваща североизточния ъгъл на Африка и югозападния ъгъл на Азия чрез сухопътен мост. Граничи със Средиземно море на север, ивицата Газа (Палестина) и Израел на североизток, Червено море на изток, Судан на юг и Либия на запад. Заливът Акаба на североизток разделя Египет от Йордания и Саудитска Арабия.

Кайро е столицата и най-големият град в Египет.

Африканската държава е полу-президентска република, водена от Абдел Фатах ел-Сиси, чието управление се определя като авторитарен режим и причина за системното нарушаване на правата на човека в страната.

Обширни територии от пустинята Сахара заемат по-голямата част от египетската земя.

Древен Египет

Първите следи от писменост са открити в Древен Египет.

Древен Египет е майката на селското стопанство.

За първи път (преди хилядолетия) в Египет се установява следването на организирана религия.

Политиката, като част от обществения живот, се заражда в Древен Египет.

Той е ранен и значим център на християнството, но през седми век до голяма степен се ислямизира и става предимно сунитска мюсюлманска държава. Въпреки това, там има голямо християнско малцинство.

Макар че в изкуството египетските фараони са изобразявани като слаби и снажни, повечето от тях са били с доста наднормено тегло.

За изненада на мнозина, великата владетелка Клеопатра не е била египтянка. Тя произхожда от Птоломейската династия, идваща от гръцките земи.

В Древен Египет е подписан първият мирен договор в историята.

Древните египтяни са били запалени почитатели на настолните игри. Играели такива още през 3500 г. пр. н. е. Най-популярна била играта на късмета, известна като Senet.

Странно или не, в много от египетските гробници има обособени тоалетни.

Египетската работническа класа е първата в световната история, която вдига стачка.

В Древен Египет и жените, и мъжете носели грим, защото вярвали, че той има лечебни сили.

Древните египтяни са измислили бирата.

Те спели върху възглавници, издялани от камък.

Археолози откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Загадки

Египетските пирамиди

Разбира се, няма как да не споменем на първо място египетските пирамиди. Интересен факт е, че според археолозите те не са били построени от роби, както доскоро се смяташе, а са дело на наемни работници. Мистерията обаче как са успели да ги издигнат си остава такава и до днес.

Книгата на Тот

Мнозина смятат, че египетският народ е наследник на великата цивилизация на атлантите и че тяхното великото познание било завещано на египтяните. Тези дълбоки тайни били описани в мистичната книга на Тот – богът на мъдростта, но впоследствие били напълно унищожени. Какви са причините за това, остава загадка и до днес.

Смъртта на Тутанкамон

Някои египтолози подкрепят хипотезата, че великият египетски владетел Тутанкамон е умрял при нападение от хипопотами, а не както твърди официалната наука – вследствие на многото заболявания и генетични увреждания, от които страдал, защото вероятно е бил плод на кръвосмешение. Повод за тези съмнения става фактът, че тялото на младия фараон (само 19-годишен) е било балсамирано без сърцето и предната гръдна част на тялото му. Но каква е реалната причина за смъртта на младия Тут на този етап можем само да гадаем.

Заличаването на Хатшепсут

Един от най-великите египетски фараони всъщност е жена на име Хатшепсут. По време на нейното управление Египет изживява огромен икономически разцвет. Построени са и много от най-популярните антични сгради. Странното в случая е, че две десетилетия след смъртта на Хатшепсут египтяните започват да заличават всички свидетелствата и всички следи от нейното управление и съществуване изобщо. Загадката, която остава неразкрита и до днес, е: Защо?

Сринатата пирамида на Джедефра

Най-голямата египетска пирамида – тази на Джедефра, е напълно разрушена след смъртта му. Мистерия остава и до днес отговорът на въпроса защо и кой е заличил величествената пирамида от лицето на земята.

Проклятието на Тутанкамон

Гробницата на Тутанкамон е открита през 1922 година от екип учени. Странното е, че само седмица по-късно всичките 22 души от екипа, участвал в разкопките, умират при мистериозни обстоятелства. Така се ражда легендата за проклятието на Тутанкамон.

Тутанкамон е бил последният извънземен фараон?

Изчезналият лабиринт

В своите ръкописи, датирани от 5 в. пр. Хр., Херодот описва грандиозен дворец-лабиринт, намиращ се в египетските земи, който разполагал с цели 3000 стаи. За него се смята, че е превъзхождал по размери и технология на строителството дори величествените египетски пирамиди. Величественият древен палат е описван и от други известни за времето си древни историци и автори. В съвременния свят обаче следи от този огромен архитектурен паметник и загадъчен лабиринт така и не са открити.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини