Археолози откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

  • 19 март 2023 15:31

  • 1095
  • 0
Археолози откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германо-египетска археологическа експедиция е намерила нови останки от Храма на слънцето в квартал Матарея в Кайро, където в миналото се е намирала древната столица Хелиополис, а днес има музей на открито, съобщава БТА. 

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е. Открити са и части от фрагменти от вулканичен камък сиваке, носещи белезите на фараона Псамтик Втори, който властва между около 595 и 589 г. пр.н.е. 

Учените са намерили и най-малко пет кварцитни статуи на могъщия фараон Рамзес Втори. Една от тях го изобразява като сфинкс. 

Откриха древна гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Южно от музея са разкрити варовикови тротоарни плочи на площ от приблизително 15 на 15 метра. В близост до тях са изкопани още фрагменти от статуи на знатни особи. 

През юни 2022 година експедицията обяви, че за първи път е открила артефакти от управлението на Хеопс в Матарея. Учените предполагат, че останките може да са принадлежали на непознати досега здания на Хеопс на това място или да са донесени от пирамидите в Гиза като строителен материал по време на Деветнадесетата династия, основана от Рамзес Първи.

Музеят на открито в Матарея отваря врати през 2018 година. В него са изложени над 130 древни артефакти, сред които е обелискът от червен гранит, издигнат от фараона Сенусрет Първи. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1095 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини