Археолози откриха полускъпоценно каменно изображение на Богородица

  • 23 юли 2012 09:40

  • 1853
  • 1
Археолози откриха полускъпоценно каменно изображение на Богородица
©

Археолозите от Враца откриха полускъпоценно каменно изображение на праисторическата Богородица. Уникалният амулет от нефрит беше намерен при разкопки край село Оходен, където преди 8 хиляди години се е зародила първата земеделска цивилизация в Европа.

Древният амулет изобразява Богинята майка в момент на раждане. Скъпоценното украшение е изработено с изключително изящество и е единственото по рода си, намирано досега у нас.

"Находката няма паралел в България и изненадата е огромна. Става дума за един връх на праисторическата технология за обработка на минералите, един връх на праисторическото изкуство", каза пред БНТ Георги Ганецовски, археолог.

Една от версиите е, че това е дар за умилостивяване на Богинята на плодородието, защото в праисторическото селище е имало светилища в нейна чест и на Бога Слънце.

По проекта за експериментална археология ритуално бе ожъната с каменни сърпове нивата, която археолозите засяха през есента с лимец - първото жито в човешката история. Туристите имаха възможност сами да смелят брашно и да изпекат хляб по технологията на първобитните хора от каменната ера.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.23 | 22:55

1
Некадърници!!!

Добави коментар

Водещи новини