НАСА улови рядка звездa, 30 пъти пo-гoлямa от Cлънцeтo

  • 15 март 2023 16:35

  • 1594
  • 1
НАСА улови рядка звездa, 30 пъти пo-гoлямa от Cлънцeтo
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

НАСА сподели ново изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб, което може да помогне на астрономите да си отговорят на въпроси за нашата вселена, датиращи от десетилетия, предава "Дарик".

На кадъра е WR 124 - звезда, разположена в съзвездието Стрелец, приблизително на 15 000 светлинни години от Земята.

Телескопът Джеймс Уеб забеляза за първи път WR 124 през юни 2022 г., като тогава той засне звездата, преминаваща във фаза на Wolf-Rayet. Според НАСА само някои масивни звезди преминават през такъв преход, преди да експлодират. Тези, които преминават в тази фаза, са сред най-големите и най-ярко светещите небесни тела.

В случая с WR 124 НАСА изчислява, че звездата има маса 30 пъти по-голяма от тази на Слънцето и досега е изхвърлила материал, равняващ се на около 10 Слънца.

С течение на времето газът, изхвърлен от звездите през фазата Wolf-Rayet, ще се охлади и ще образува космически прах. Него астрономите искат да изучават поради няколко причини.

Астрономи откриха непознати газови гиганти извън Слънчевата система

Една от тях е, че това е материалът, който е основен градивен елемент на Вселената. Както отбелязва НАСА, той защитава сливащи се звезди и дори може да се събере, за да образува планети.

До момента обаче няма теория, която да обяснява количеството космически прах във Вселената. Телескопът Джеймс Уеб може да помогне на астрономите да се справят с тази мистерия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1594 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.15 | 20:39

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4600 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини