Стар сателит на НАСА ще падне на Земята

  • 19 април 2023 09:54

  • 929
  • 0
Стар сателит на НАСА ще падне на Земята
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Стар сателит на НАСА ще падне на Земята тази седмица, съобщи АП. Според експертите, които го проследяват, шансът сателитът да представлява опасност за хората е нисък.

Най-вероятно вече неизползваемият научен сателит ще се спусне през атмосферата най-късно до четвъртък сутринта, обясниха от НАСА и Министерството на отбраната на САЩ.

Румънка беше избрана от НАСА да участва в проект за симулиране на живот на Марс

Мястото, на което сателитът ще направи своето завръщане на Земята, все още не е обявено от НАСА заради несигурността относно кога и къде би могъл да падне. Голяма част от сателита, който тежи 300 кг., би трябвало да изгори по пътя, но се очаква част от него да се запази.

Космическата агенция обясни, че рискът от наранявания на хора на Земята от рязко спускащи се части от сателита е „нисък“ – около 1 на 2467.

Сателитът, наречен „Високоенергийна слънчева спектроскопска камера „Рувен Рамати“, беше изстрелян в орбита през 2002 г. с цел да наблюдава слънчеви изригвания и короналното изхвърляне на маса от Слънцето. Заснел е над 100 000 слънчеви събития с помощта на високоенергийни рентгенови и гама лъчи.

Космическият апарат беше изключен през 2018 г. поради проблеми с комуникацията, предава БТА.

Цветелина Кирилова
929 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини