Откриха град на 1800 г. в Египет

  • 24 януари 2023 20:01

  • 3205
  • 0
Откриха град на 1800 г. в Египет
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Aрхеолози разкриха цял жилищен град, който е на 1800 г., в сърцето на южния египетски град Луксор.

Открити са редица жилищни сгради, две кули за гълъби и метални работилници. В тях пък са намерени колекция от съдове, инструменти и бронзови и медни римски монети.

Това е рядка археологическа находка в Египет, където разкопките най-често са на храмове и гробници.

Древна гробница на около 3500 години откриха в Луксор, Египет

Според експертите това е най-старият и най-важен град, открит на източния бряг на Луксор.

През април 2021 г. властите обявиха откриването на 3000-годишен "изгубен златен град" на западния бряг на Луксор, като археологическият екип го нарече "най-големият" древен град, откриван някога в Египет.

През последните години там бяха направени няколко големи археологически открития.

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките се дава приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания.

Откритията са ключов елемент от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия след години на политически размирици, както и след пандемията от COVID-19.

Плановете на правителството, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите в Гиза, имат за цел до 2028 г. да започне да привлича 30 милиона туристи годишно, което е с 13 милиона повече, отколкото преди пандемията. Страната със 104 млн. жители страда от тежка икономическа криза, а туристическата индустрия на Египет осигурява 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) и около 2 милиона работни места. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3205 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини