Гигантизмът е в гените на китовете

  • 20 януари 2023 21:37

  • 1154
  • 3
Гигантизмът е в гените на китовете
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гигантизмът е в гените на китовете, установи проучване на бразилски учени, цитирано от БТА. 

Синият кит е най-голямото известно създание на Земята, надминаващо дори най-едрите динозаври. Как обаче тези великолепни морски бозайници са станали толкова огромни? 

Ново проучване изследва генетичните основи на гигантизма при китовете и идентифицира четири гена, които, изглежда, са изиграли решаваща роля.

Учени отчитат повишение на раждаемостта при гренландските китове край бреговете на Канада

Според учените те са помогнали за големите размери на тези морски бозайници, но също и за намаляването на свързаните с това неблагоприятни последици, сред които по-висок риск от рак и по-ниски репродуктивни способности.

Китоподобните - вид морски бозайници, включваща китовете, делфини и морски свине, еволюира преди около 50 милиона години от малко наподобяващи вълци предци, принадлежали към група бозайници, наречена чифтокопитни, от която са част днешните крави, прасета, овце и много други.

"Размерът на тялото е сложен резултат от много гени, физически и екологични процеси", казва генетикът Мариана Нери от Базилския държавен университет в Кампинас, съавтор на изследването. То е публикувано в изданието "Сайънтифик рипортс". 

"Нашите резултати са сред първите, които изследват гигантизъм при китоподобните от молекулярна гледна точка".

Проучването е фокусирано върху седем вида кита, чиято дължина надвишава 10 метра, сред които са кашалот, син, беззъб, ивичест кит. 

След анализ на девет гена, включително някои свързани с големия размер на тялото при други бозайници, изследователите установяват, че четири, изглежда, са придобити по време на еволюцията на големите китове.

"Гигантизмът в сегашната линия на китоподобните е отскоро, вероятно преди около 5 милиона години. Преди това е имало животни с големи размери като базилозавъра. Те обаче са били изключения и повечето китоподобни не са надвишавали 10 метра дължина", каза водещият автор Фелипе Андре Силва, който работи върху изследването.

"Гигантизмът може да даде някои предимства като по-нисък шанс да се превърнеш в плячка и по-голям възможност да получиш храна," добавя той.

Базилозавърът е хищник, живял преди около 40 милиона години и е най-едрият известен ранен кит. Родословието на беззъбите китове датира отпреди приблизително 36 милиона години, като първоначално са били със скромни размери.

„Еволюцията на китоподобните е фантастична история като тези огромни и харизматични животни привличат вниманието на мнозина хора", казва Нери. "Освен любопитството, което предизвикват, тези животните могат да ни научат на много за еволюционния процес". 

Мая Йорданова
1154 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Това идиотите от БАН ли са ?!

2023.01.22 | 00:54

3
Никога не бих предположил ... това е епохално откритие!
PaulaFox

2023.01.20 | 23:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.20 | 21:40

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 2900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини