Изложба "Изкуството на маската" откриха в Перник

  • 13 януари 2023 16:27

  • 388
  • 1
Изложба "Изкуството на маската" откриха в Перник
© Pixabay

Изложба "Изкуството на маската" откриха във фоайето на Общинския комплекс "Дворец на културата" в Перник.

Инициативата се изпълнява по проект за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия под наименованието "Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство". Водещ партньор е фондация "Нишвил" от гр. Ниш, а представител от българска страна е Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) "Локално наследство" - Перник.

Събитието откри заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев. В експозицията могат да бъдат видени дванадесет сурвакарски маски от животински пера и кожи, създадени от майсторите Петър Божков и Димитър Пенев от селата Гигинци (община Брезник) и Витановци (община Перник).

Идеята на изложбата е да представи традицията "Сурова" и съвременните ѝ носители в лицето на сурвакарите. Маските са изработени за приблизително седмица в специална работилница, организирана за целите на проекта. Към експонатите има и банери, съдържащи богат снимков и информационен материал за обичая "Сурова" и вписването му в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Изложбата "Изкуството на маската" ще може да бъде разгледана до началото на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Организаторите от СНЦ "Локално наследство" ще представят изработените маски и в гостуваща изложба - част от програмата на Международния джаз фестивал "Нишвил" в Сърбия през август. 
На по-късен етап ще се мисли и за вариант експонатите да бъдат представени пред публика от съседните общини в регион Перник, както и за даряването им на бъдещия музей на маската, който Община Перник планира да изгради в миньорския град.

В Ямбол обявиха конкурс „Моята Кукерландия – нарисувай ми кукер“

Владимир Василев
388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.14 | 01:23

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 2800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини