Болградският архив навърши 75 години

  • 13 януари 2023 14:49

  • 244
  • 0
Болградският архив навърши 75 години
© Pixabay

Болградският архив навърши 75 години на 8 януари. Това е първият архив, създаден в Болград, чиято история е тясно свързана с Бесарабия и с живота на бесарабските българи. 

За историята на създаването и реформирането на архива, неговото значение, както и за населението в района, информират на сайта си от Болградския общински съвет.

Началото на организацията на архивното дело в Болградски район започва със създаването през юли 1940 г. на Акерманския областен исторически  архив и мрежата от районни архиви на тогавашната Измаилска област. Преди Втората световна война в архива са концентрирани много документи на бившата царска Русия и румънските окупационни власти. Когато започва войната, документалните материали от архива не са евакуирани. Годините на две окупации нанасят огромни щети на архивните материали. След освобождението на Измаилска област от немско-румънските окупатори през септември 1944 г., той възобновява своята дейност и тогава се нарича Държавен архив на Измаилска област.

Енергийният министър дари генератори на българите в Болград, Украйна

За датата на създаването на самия архив в Болградски район се счита тази на първата сесия на Болградския районен съвет на 8 януари 1948 г. Тогава е избран изпълнителният комитет на съвета и са одобрени 13 отдела към него.

Основната функция на институцията е концентрацията на архивните документи и осигуряването на тяхното съхранение. През 1995 г., вече в независима Украйна, архивът е структура към Болградската районна държавна администрация. Значителна част от документите тогава са прехвърлени в Измаилския архив, където се съхраняват и до днес на адрес: гр. Измаил, ул. Савицки, 67.

След уедряването на Болградски район, в резултат на административно-териториалната реформа,  през 2021 г. към Болградския архив са сформирани отдели в Арциз и Тарутино. 

Важна част от дейността на институцията е създаването на трудов архив в Болградски район. В предприятията и стопанствата там се натрупват голям брой документи. Основен дял от тях са свързани с личните дела на хората (заповеди, трудови договори, лични досиета на служители, информация за заплати и др.). Тези документи са със срок на съхранение от 75 години и са особено важни за населението при пенсиониране и определяне на различни видове обезщетения. Затова в архива се обръща повишено внимание за тяхното опазване. За тази цел, през октомври 2003 г., в Болградски район е създаден "Трудов архив" към архивния отдел на Болградската районна  държавна администрация.

От 2008 г.  архивът е преместен в нова сграда с обща площ от 85 кв.м. От 1 януари 2022 г. трудовият архив е структурно звено към Болградския общински съвет. 

В Болградски район е запазена  системата на архивната институция, в която не само се съхраняват архивни документи, но и се попълват фондовете с нови постъпления и нова информация.

Последвайте канала на

Владимир Василев
244 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини