Вкаменелости на четири вида динозаври са открити в Чили

  • 12 януари 2023 13:40

  • 282
  • 0
Вкаменелости на четири вида динозаври са открити в Чили
© Getty Images (архив)

В отдалечен район на чилийската част на Патагония, превърнал се във важно находище на вкаменелости, изследователи са открили фосили на четири вида динозаври, включително на Мегараптор, предаде Франс прес. 

След като през 2021 г. събират вкаменелости в района на Серо Гуидо близо до границата с Аржентина, учените ги пренасят в лаборатория и успяват да потвърдят, че те принадлежат на динозаври, които преди това не са били откривани на това място.  

Изследователите от Чилийския антарктически институт (Inach) в сътрудничество с колеги от Чилийския университет и Тексаския университет в САЩ, са идентифицирали останки от четири вида динозаври, включително зъби и части от кости на Мегараптор, принадлежащ към семейство Тероподи.

Винаги е много интересно от научна гледна точка да откриеш нещо, което не е било намирано преди в долината Лас Чинас, където започнахме да свикваме с нови находки на фосилни останки, коментира директорът на института Марсело Лепе.

Откриха нов вид динозавър, живял на територията на Румъния

Тези месоядни динозаври са имали нокти, подобно на хищници, малки зъби, с които са разкъсвали плячката, и големи предни крайници. Тези характеристики според учените ги поставят на върха на хранителната верига в региона, който са обитавали преди между 66 и 75 милиона години в края на периода креда.  Една от характеристиките, които са позволили на специалистите да определят с голяма сигурност принадлежността им към вида Мегараптор, са силно извитите назад зъби, обяснява Джаред Амудео, изследовател от Палеонтологичната мрежа на Чилийския университет.

Идентифицирани са и два екземпляра от вида Unenlagia, който е тясно свързан с велосирапторите. Изследователите са открили и останки от две линии птици: Enantiornithe - най-разнообразната и най-многобройна група птици през мезозоя, и Ornithurinae - група, пряко свързана със съвременните птици. 

През декември 2021 г. палеонтолози от Чили представиха останките на Stegouros elengassen - загадъчен динозавър с опашка с шипове, наподобяваща оръжие, който озадачи учените и който беше открит в същия район в чилийската част на Патагония, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини