Ежедневно около 800 жени умират при раждане

  • 12 юли 2012 18:53

  • 802
  • 0
Ежедневно около 800 жени умират при раждане
©

Днес бележим Световния ден на населението. Той се отбелязва от 1989 година по инициатива на ООН и всеки път е фокусиран около конкретен проблем. Тази година празникът е посветен на репродуктивното здраве, съобщава БНТ.

Проблемите на репродуктивното здраве продължават да са една от основните причини са смъртността сред жените в детеродна възраст по света, смята Фонда за населението на ООН. По данни на тази организация, 222 милиона жени, които биха искали да се предпазят от бременност или да планират раждането на деца, всъщност нямат достъп до съответните здравни услуги. Всеки ден около 800 жени умират при раждане.

По тази причина темата на Световния ден на населението тази година е "Универсален достъп до репродуктивно здравно обслужване". Целта на инициативата е да се привлече вниманието върху съществената роля, която може да има репродуктивното здраве за създаването на един по-справедлив свят с по-голямо равенство между хората.

Осигуряването на универсален достъп до репродуктивно здравно обслужване до 2015 година е една от целите на хилядолетието на ООН. Все още предстои да бъде направено твърде много в тази област, за да бъде постигната целта.

Последвайте канала на

802 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини