Изследователи откриха потънали кораби на стотици години в Балтийско море

  • 24 ноември 2022 16:36

  • 1033
  • 1
Изследователи откриха потънали кораби на стотици години в Балтийско море
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Датски изследователи откриха три добре запазени потънали кораба в Балтийско море, които според оценките могат да бъдат на повече от 300 години, съобщава БТА, позовавайки се на Морския военен музей в Тиборон, Ютланд.  

Два от плавателните съдове почти сигурно са нидерландски товарни кораби, докато третият и най-голям вероятно е бил скандинавски, казаха от музея.

И трите кораба са открити на дълбочина около 150 метра. 

Вижте "Титаник" в 8К резолюция

"Беше фантастично да видим корабите на екрана, когато изпратихме подводен робот с камера на морското дъно", каза ръководителят на експедицията и директор на музея Герт Норман Андерсен, добавяйки, че плавателните съдове изглеждат така, сякаш "току-що са били изоставени". 

За разлика от Северно море, където всеки потънал кораб би се разпаднал за рекордно кратко време, в Балтийско море претърпелите корабокрушение плавателни съдове често са добре запазени, каза Андерсен. 

Причината е, че нито т.нар. корабни червеи (вид миди),  нито други дървопробивачи могат да живеят толкова дълбоко в Балтийско море, където средата е киселинна и с ниско съдържание на кислород.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1033 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.24 | 22:27

1
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини